Η κόρη του Καντάφι «ξεσπα» υπέρ του πατέρα της

Η κόρη του Μουάμαρ Καντάφι, Αϊσά, δήλωσε ότι το να ζητείται από τον πατέρα της να εγκαταλείψει την εξουσία, όπως επιμένει η διεθνής κοινότητα, είναι «μια προσβολή προς όλους του Λίβυους».

«Το να μιλούν για την αποχώρηση του Καντάφι αποτελεί μια ταπείνωση για όλους τους Λίβυους», τόνισε η ίδια από την κατοικία του πατέρα της στην Τρίπολη, ενώπιον εκατοντάδων νεαρών υποστηρικτών του καθεστώτος.

«Θέλετε να σκοτώσετε τον πατέρα μου με την πρόφαση ότι προστατεύετε τους αμάχους. Ποιοί είναι αυτοί οι άμαχοι; Είναι εκείνοι που διαθέτουν αυτόματα όπλα, χειροβομβίδες και RPG;», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στους ένοπλους αντικαθεστωτικούς που μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις εδώ και περίπου δύο μήνες.

Η Αϊσά Καντάφι είναι καθηγήτρια του Δικαίου και μέλος της νομικής ομάδας που είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Σαντάμ Χουσέιν.

Επιστολή Σαρκοζί, Ομπάμα, Κάμερον εναντίον του Καντάφι

Στο μεταξύ, ο Νικολά Σαρκοζί, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνουν σε κοινή τους επιστολή που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο διεθνή Τύπο ότι δεν είναι δυνατόν υπάρξει ειρήνη στη Λιβύη όσο ο Μουάμαρ Καντάφι παραμένει στην εξουσία.

«Είναι αδύνατον να φαντασθεί κανείς ότι η Λιβύη έχει μέλλον με τον Καντάφι... είναι αδιανόητο κάποιος που θέλησε να σφαγιάσει τον λαό του να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο στη μελλοντική λιβυκή κυβέρνηση», γράφουν οι πρόεδροι της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην επιστολή που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Washington Post, The Times και Le Figaro.

Για την επιτάχυνση της αποχώρησης του συνταγματάρχη Καντάφι θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ και οι εταίροι του συνασπισμού οφείλουν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους για την προστασία των αμάχων και για την ενίσχυση της πίεσης επί του καθεστώτος.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν στο Βερολίνο να επιστρέψουν στην πρώτη γραμμή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη.

ΝΑΤΟ: Υπέρ της αποχώρησης Καντάφι

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ατλαντικής Συμμαχίας υιοθέτησαν την Πέμπτη στο Βερολίνο κοινή απόφαση τριών σημείων που θέτει τους όρους για εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός: κάθε επίθεση εναντίον αμάχων πρέπει να σταματήσει. Οι στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να επιστρέψουν στα στρατόπεδα και να αποσυρθούν από όλες τις πόλεις όπου έχουν αναπτυχθεί ή πολιορκούν, όπως η Ατζνταμπίγια, η Μπρέγκα, η Μιζουράτα και εννέα ακόμη πόλεις της δυτικής Λιβύης. Η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να είναι δυνατόν γίνει σε συνθήκες ασφαλείας προς όλους όσοι την έχουν ανάγκη.

Επίσης, στην κοινή διακήρυξη αναφέρεται επίσης ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σθεναρά την έκκληση προς τον συνταγματάρχη Καντάφι να αποχωρήσει, όπως αυτή εκφράσθηκε κατά τη διάσκεψη της Ομάδας Επαφής στην Ντόχα.

Είναι η πρώτη φορά που η Ατλαντική Συμμαχία λαμβάνει θέση σαφώς και ομοφώνως υπέρ της αποχώρησης του Καντάφι από την εξουσία.

Πηγή: skai.gr