Θα παραμείνει στο Κατάρ ο Μούσα Κούσα

O Μούσα Κούσα, Λίβυος πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέχρι πρότινος «δεξί χέρι» του Καντάφι, έχει αποφασίσει να μείνει προς το παρόν στο Κατάρ, λόγω των ανησυχιών για δίωξή του από τους συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λόκερμπι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
Ο Κούσα έφθασε αεροπορικώς στο Λονδίνο στα τέλη Μαρτίου, σχεδόν έξι εβδομάδες μετά την έναρξη της εξέγερσης κατά του Μουάμαρ Καντάφι, μετά την αποσκίρτησή του από το καθεστώς.

Αρχικά πίστευε ότι θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο στη νέα πολιτική κατάσταση της Λιβύης. Ωστόσο οι περισσότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν τον εμπιστεύονται και οι χώρες της Δύσης ενδιαφέρονται για τις πληροφορίες που μπορεί να δώσει ως πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών παρά για τη συνεργασία μαζί του.

Μετά την άφιξή του στο Λονδίνο ο Κούσα ερωτήθηκε για τη βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988 κατά την οποία σκοτώθηκαν 270 άνθρωποι.

Ο Καντάφι λέγεται ότι έδωσε εντολή για την επίθεση. Ο προκάτοχος του Κούσα στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Μοχάμαντ Αμπντέλ Ραχμάν, τον χαρακτήρισε «το μαύρο κουτί» του καθεστώτος Καντάφι.
Η απόφαση της Βρετανίας να επιτρέψει στον Κούσα να παραστεί στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη που διεξήχθη στο Κατάρ χθες Τετάρτη επικρίθηκε από ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης στο Λόκερμπι.
Πηγή: skai.gr