Φουκουσίμα: Άρχισαν οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων

Εντατικές έρευνες κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα για τον εντοπισμό αγνοούμενων άρχισε την Πέμπτη η ιαπωνική αστυνομία.

Περίπου 300 αξιωματικοί από την αστυνομία της περιφέρειας Φουκουσίμα φορώντας ειδικές στολές ερευνούν μια περιοχή δέκα χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στην περιοχή από τις 11 Μαρτίου. Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εμπόδιζαν την περισυλλογή των θυμάτων κοντά στο εργοστάσιο.

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες στην περιοχή που εκτείνεται σε διάμετρο από δέκα ως είκοσι χιλιόμετρα γύρω από το εργοστάσιο. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, αστυνομικοί με εκσκαφείς ανασύρουν συντρίμμια από την περιοχή. Ο αριθμός των αγνοούμενων από την περιοχή διαμέτρου δέκα χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο φτάνει τους 10.000, σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri.

Το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί μία εναλλακτική μέθοδος αντιμετώπισης της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα εξετάζουν πλέον η Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας.

Την ίδια στιγμή, οι αρχές ανίχνευσαν αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας σε ψάρια και λαχανικά. Οι μετρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου, κατέγραψαν 12,500 μπεκερέλ ανά κιλό, 25 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, ραδιενεργού καισίου, σε λόγχες που φωλιάζουν στην άμμο, είδος θαλασσινού, που αλιεύθηκε την Τετάρτη στην επαρχία Νταίιτσι που βρίσκεται η Φουκουσίμα. Επίσης σε άλλο είδος ιχθυοαλιεύματος μετρήθηκε περιεκτικότητα σε ραδιενεργό ιώδιο-131, 12,000 μπεκερέλ, δηλαδή 6 φορές πάνω από το αποδεκτό όριο.

Πηγή: skai.gr