Το θέμα της διατροφής υπενθυμίζει η Παγκόσμια Τράπεζα

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ ζήτησε την Τετάρτη από τις πλούσιες χώρες και τις χώρες με αναδυόμενη οικονομία της G20, της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών, να θέσουν τη διατροφή πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα τους, την ώρα που οι τιμές στα τρόφιμα αυξάνονται όλο και περισσότερο.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε τιμές ρεκόρ, τις οποίες επιβαρύνει η ανησυχητική ρευστότητα (της κατάστασης στην οικονομία). Οι φτωχοί υποφέρουν από αυτό όλο και περισσότερο ενώ ακόμη περισσότεροι θα πληγούν», δήλωσε.

«Καλούμε την Ομάδα των 187 (G187) που συνεδριάζει εδώ αυτή την εβδομάδα και τη G20 που θα πραγματοποιήσει τη διάσκεψή της αργότερα φέτος, να ενεργήσουν άμεσα ώστε να θέσουν τη διατροφή πάνω απ' όλα. Αυτό είναι εφικτό», πρόσθεσε.

Ο Ζέλικ αποκαλεί «G187» το σύνολο των χωρών μελών της Παγκόσμιας Τράπεζας που συνεδριάζει το Σάββατο στην Ουάσινγκτον.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει «διαφάνεια για τα αποθέματα», «έναν κώδικα συμπεριφοράς για τα εμπάργκο στις εξαγωγές που εξαιρεί την ανθρωπιστική βοήθεια», την ιδέα της «δημιουργίας περιορισμένων αποθεμάτων», για ανθρωπιστικό σκοπό, σε σημεία όπως το Κέρας της Αφρικής και προσπάθειες για τη βελτίωση της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής.

«Ο καλύτερος τρόπος για να δείξει η G20 ότι είναι ζωντανή και ενεργή είναι να κάνει πράγματα», υπογράμμισε ο Ζέλικ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αναρτήσει στην πρόσοψη του κτιρίου της στην Ουάσινγκτον με την ευκαιρία της άφιξης των υπουργών Οικονομικών απ' όλο τον κόσμο, έναν «καταμετρητή πείνας» που δείχνει τον αριθμό των ανθρώπων που υποσιτίζονται στον πλανήτη.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, ο αριθμός ανερχόταν σε 934,9 εκατομμύρια.Κάθε λεπτό 68 άνθρωποι προστίθενται στον κατάλογο.
Πηγή: skai.gr