Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα δεν είναι συγκρίσιμο του Τσερνομπίλ

Νέα σεισμική δόνηση καταγράφηκε την Τρίτη στη σεισμική ακολουθία που εξελίσσεται στην Ιαπωνία μετά τον καταστροφικό σεισμό κατηγορίας 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι που προκλήθηκε στις 11 Μαρτίου. Αυτή τη φορά ήταν 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ταρακούνησε τα κτήρια στην πρωτεύουσα της χώρας Τόκιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας, το επίκεντρο της νέας σεισμικής δόνησης ήταν στην επαρχία της Φουκουσίμα όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός που έχει προκαλέσει τη σοβαρή πυρηνική κρίση στη χώρα. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι εξαιτίας του νέου σεισμού.

Η διαχειρίστρια εταιρεία στον ημικατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ότι παρά τη δόνηση το εργοστάσιο δεν εκκενώθηκε από τα μέλη των συνεργείων που εργάζονται στον πυρηνικό σταθμό προσπαθώντας να αποτρέψουν εκτεταμένη πυρηνική καταστροφή.

Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα δεν είναι συγκρίσιμο με εκείνο του Τσερνομπίλ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, μετά την απόφαση της Ιαπωνίας να αυξήσει το επίπεδο σοβαρότητας του δυστυχήματος, στον υψηλότερο βαθμό 7 της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων.

Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι το ποσό της ραδιενεργού ακτινοβολίας που απελευθερώθηκε από το Τσερνομπίλ το 1986 ήταν πολύ υψηλότερο.
Πηγή: skai.gr