Iαπωνία: Φόβοι για μεγαλύτερη καταστροφή από το Τσερνόμπιλ

Στην αναβάθμιση του επιπέδου της σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην κατηγορία 7 από την κατηγορία 5, προέβησαν οι αρχές της Ιαπωνίας, αξιολογώντας την πλέον ως ισότιμη με την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, το 1986.

Η βαθμολογία αντικατοπτρίζει την αρχική σοβαρότητα του συμβάντος και όχι τη σημερινή εξέλιξη της κρίσης, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταμετρώνται καθημερινά έχουν πλέον υποχωρήσει σημαντικά.

«Πρόκειται για μια καταρχήν αξιολόγηση και είναι ένα θέμα που απομένει να οριστικοποιηθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας», ανέφερε αξιωματούχος της κρατικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, που εξέδωσε την ανακοίνωση μαζί με την Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας, που είναι μη κυβερνητικός οργανισμός.

Παράλληλα, η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα εξέφρασε σήμερα ανησυχία ότι η διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ το 1986.

«Η διαρροή ραδιενέργειας δεν έχει σταματήσει και η ανησυχία μας είναι ότι τελικά θα ξεπεράσει εκείνη του Τσερνόμπιλ», είπε σήμερα στους δημοσιογράφους αξιωματούχος της TEPCO.

Η Διεθνής Κλίμακα Πυρηνικών και Ραδιενεργών Συμβάντων, εκδίδεται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ασχολείται με την ταξινόμηση πυρηνικών και ραδιενεργών ατυχημάτων και συμβάντων, με κλίμακα βαθμολόγησης της σοβαρότητάς τους από το 1 έως το 7 κατά αύξοντα αριθμό.

Έσβησε η φωτιά που είχε εκδηλωθεί στον αντιδραστήρα Νο4
Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, TEPCO, η φωτιά στον αντιδραστήρα Νο4 που είχε ξεσπάσει νωρίτερα τα χαράματα της Τρίτης, έχει πλέον κατασβεσθεί.

Ένας εργάτης είχε δει στις 06.38 τοπική ώρα, το πρωί της Τρίτης φλόγες σε κτήριο κοντά στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο4, καθώς και λευκό καπνό να σηκώνεται στον ουρανό. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό, αμέσως έσπευσε μονάδα της Υπηρεσίας Αυτοπροστασίας των συνεργείων που εργάζονται στο μισοκατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο, για να κατασβήσει την πυρκαγιά.

«Οι φλόγες αλλά και ο καπνός δεν είναι πλέον ορατοί, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία
Δεύτερος ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών σημειώθηκε στην περιφέρεια της Φουκουσίμα, μετέδωσε η ιαπωνική κρατική τηλεόραση NHK. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές και δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, το επίκεντρο του μετασεισμού εντοπίστηκε ανοικτά των ανατολικών ακτών της Φουκουσίμα σε βάθος 10 χιλιομέτρων. 

Ισχυρή σεισμική δόνηση, που το μέγεθός της εκτιμάται ότι ήταν της κατηγορίας των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατά την Ιαπωνική Μετερεωλογική Υπηρεσία και 6,6 βαθμών σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, εκδηλώθηκε στις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, και αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Ο νέος σεισμός, είχε εστιακό βάθος στα 33 χιλιόμετρα υποθαλασσίως ενώ το επίκεντρο υπολογίζεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων νότιο-νοτιοανατολικά, της παραθαλάσσιας πόλης Χόσνου, στην επαρχία Τσίμπα, που γειτονεύει με το Τόκιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δόνηση έγινε αισθητή στην ιαπωνική πρωτεύουσα και κτήρια του Τόκιο σείστηκαν κατά τη διάρκειά της. Καμιά προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι δεν έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής από τις αρμόδιες αρχές.

Εκτός λειτουργίας για λίγο το αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο
Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ιαπωνίας το Ναρίτα, σταμάτησε τη λειτουργία του προσωρινά, αμέσως με το που έγινε αισθητή και στην πρωτεύουσα Τόκιο η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση.

Όπως ανακοίνωσε το κρατικό Kyodo news, τέθηκαν εκτός λειτουργίας για σύντομο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες του αεροδρομίου, προκειμένου οι αρχές να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις για πιθανές ζημιές.

Το αεροδρόμιο Ναρίτα, που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά του κέντρου της πρωτεύουσας Τόκιο, εξυπηρετεί κυρίως τις διεθνείς πτήσεις, ενώ αποτελεί σημαντικό ενδιάμεσο κόμβο της αεροπορικής σύνδεσης των ΗΠΑ, με άλλους προορισμούς στην Ασιατική ήπειρο. Υπολογίζεται ότι υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 35 εκατομμύρια επιβάτες.

Το αίτημα της προς την Ιαπωνία να παράσχει αμέσως πληροφορίες για την πυρηνική κρίση επανέλαβε την Τρίτη η κινεζική κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr