Νέος σεισμός στην Ιαπωνία

Ισχυρή σεισμική δόνηση, που αρχικά το μέγεθός της εκτιμάται ότι ήταν της κατηγορίας των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατά την Ιαπωνική Μετερεωλογική Υπηρεσία και 6,6 βαθμών σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, εκδηλώθηκε στις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Ο νέος σεισμός, είχε εστιακό βάθος στα 33 χιλιόμετρα υποθαλασσίως ενώ το επίκεντρο υπολογίζεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων νότιο-νοτιοανατολικά, της παραθαλάσσιας πόλης Χόσνου, στην επαρχία Τσίμπα, που γειτονεύει με το Τόκιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δόνηση έγινε αισθητή στην ιαπωνική πρωτεύουσα και κτήρια του Τόκιο σείστηκαν κατά τη διάρκειά της. Καμιά προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι δεν έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής από τις αρμόδιες αρχές.

Παράλληλα από τη διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ανακοινώθηκε, λίγο μετά τη δόνηση, ότι ξέσπασε πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο.

Εν τω μεταξύ οι αρχές της Ιαπωνίας αναβάθμισαν το επίπεδο της σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην κατηγορία 7 από την κατηγορία 5, αξιολογώντας την πλέον ως ισότιμη με την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, το 1986.

Η βαθμολογία αντικατοπτρίζει την αρχική σοβαρότητα του συμβάντος και όχι τη σημερινή εξέλιξη της κρίσης, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταμετρώνται καθημερινά έχουν πλέον υποχωρήσει σημαντικά.

"Πρόκειται για μια καταρχήν αξιολόγηση και είναι ένα θέμα που απομένει να οριστικοποιηθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας", ανέφερε αξιωματούχος της κρατικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, που εξέδωσε την ανακοίνωση μαζί με την Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας, που είναι μη κυβερνητικός οργανισμός.

Η Διεθνής Κλίμακα Πυρηνικών και Ραδιενεργών Συμβάντων, εκδίδεται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ασχολείται με την ταξινόμηση πυρηνικών και ραδιενεργών ατυχημάτων και συμβάντων, με κλίμακα βαθμολόγησης της σοβαρότητάς τους από το 1 έως το 7 κατά αύξοντα αριθμό.
Πηγή: skai.gr