Δώδεκα νεκροί από το δριμύ ψύχος στα Βαλκάνια

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κύμα ψύχους που συνεχίζει να πλήττει για δεύτερη συνεχή εβδομάδα τη Βαλκανική, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι κάτοικοι εκτός τις πολικές θερμοκρασίες έχουν να αντιμετωπίσουν και τους πεινασμένους λύκους.
Στη Σερβία, την Κροατία, την Βοσνία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ κάτω του μηδενός ή κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο Τύπο.
Στην Καραγιούκιτσα Μπουνάρι, στα σύνορα της Σερβίας-Μαυροβουνίου, το θερμόμετρο κατέβηκε στους μείον 34 βαθμούς και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι τις προσεχείς ημέρες θα κατέβει και άλλο και θα πλησιάσει πιθανόν το επίπεδο των μείον 38,4 βαθμών που είχε σημειωθεί το 1954.
Στην ΠΓΔΜ, το θερμόμετρο κατέβηκε στους μείον 25 βαθμούς και ένας αξιωματικός του στρατού βρέθηκε νεκρός από το κρύο 300 μέτρα από ένα φυλάκιο στα βουνά Σαρ, στα σύνορα με το Κόσοβο. Ένας άρρωστος Σέρβος πέθανε από το κρύο στο σπίτι του όπου τον βρήκαν οι γείτονές του. Τρεις πέθαναν από το κρύο σε αγροτικές περιοχές στη Κροατία, ενώ τέσσερις θάνατοι από υποθερμία αναφέρθηκαν στη Βοσνία και άλλοι τόσοι στην Αλβανία.
Τα νοσοκομεία στη κεντρική Βοσνία έκλεισαν καθώς τα απαρχαιωμένα συστήματα θέρμανσης δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στους μείον 29 βαθμούς και η θερμοκρασία στους θαλάμους ανέβηκε μόλις στους μείον 10 βαθμούς. «Στέλνουμε τους ασθενείς σπίτι τους και τα χειρουργεία έκλεισαν εκτός και εάν πρόκειται για κάποια εξαιρετική περίπτωση», δήλωσε στο Ρόιτερ εκπρόσωπος του νοσοκομείου στη Μπάνια Λούκα, όπου καταγράφονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 20 ετών.
Στην Αλβανία και το δυτικό Κόσοβο οι αγρότες σε απομακρυσμένες περιοχές έχουν να αντιμετωπίσουν τους λύκους, ενώ τα αγριογούρουνα ψάχνουν για τροφή. Η αλβανική εφημερίδα «Metropol» γράφει ότι ένας 27χρονος διανοητικά καθυστερημένος βρέθηκε κατασπαραγμένος από τους λύκους σε ορεινή περιοχή κοντά στο Ελμπασάν όπου τα χωριά έχουν καλυφθεί από δύο μέτρα χιόνι.
Εσκαφείς καταβάλουν προσπάθειες για να μην κλείσουν ορισμένοι δρόμοι και οι έγκυες γυναίκες, όσοι έχουν κινητικά προβλήματα, αλλά και οι προμήθειες σε τρόφιμα μεταφέρονται με ελικόπτερα. Στο Κόσοβο, όπου το θερμόμετρο κατέβηκε στους μείον 22 βαθμούς, η παροχή ηλεκτρικού γίνεται με περιορισμούς. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σιένιτσα κοντά στα σύνορα του Μαυροβουνίου, όπου τις τελευταίες έξι ημέρες το θερμόμετρο είναι «καρφωμένο» στους μείον 30 βαθμούς.
Μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι η Βοσνία επλήγη από ένα «σιβηρικό αντικυκλώνα», και οι επιπτώσεις φαίνεται ότι θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Πηγή: skai.gr