4 διαδηλωτές νεκροί στη Συρία

Τουλάχιστον 4 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί σήμερα σε αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις στη Συρία σύμφωνα με μαρτυρίες που έφτασαν στο BBC. Αντίθετα, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sana ανέφερε πως σκοτώθηκε ένα μέλος των σωμάτων ασφαλείας και ένα οδηγός ασθενοφόρου, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στις πορείες μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ στους διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας.

Η Ντεράα αποτελεί το επίκεντρο του αναβρασμού από τα μέσα Μαρτίου, όταν και ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις. Είναι η πρώτη φορά στα 11 χρόνια διακυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Ασσάντ που γίνονται τόσο μαζικές διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος. Κύρια αιτήματα των διαδηλωτών είναι η άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, το δικαίωμα να διαδηλώνουν ελεύθερα και γενικότερες μεταρρυθμίσεις.

Ένας άλλος ακτιβιστής στη Ντεράα είπε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πως οι διαδηλωτές έφτασαν μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου τους υποδέχτηκαν  αστυνομικοί με πολιτικά, οι οποίοι τους πέταξαν χημικά. Οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες και προέκυψαν συμπλοκές σώμα με σώμα.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα από τις συγκεντρώσεις και ανέφερε ότι "σαμποτέρ και συνομώτες πυροβόλησαν κατά των κατοίκων και των δυνάμεων ασφαλείας".

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Συρίας, όπως το Καμίσλι, Χασακέ, Ιντλιμπ, Μπάνιας και Χομς.

Στη Ντούμα έχει κοπέι το Διαδίκτυο και όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Τέλος, στις βόρειες πόλεις της Συρίας όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Κουρδικής καταγωγής, υπήρξαν διαδηλώσεις με συνθήματα "για την ελευθερία και όχι μόνο την πολιτογράφηση".
Πηγή: skai.gr