Φουκουσίμα: Απόρριψη ραδιενεργού ύδατος στη θάλασσα

Εντεκάμισι χιλιάδες τόνους ραδιενεργού ύδατος, το οποίο έχει συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις του σταθμού της Φουκουσίμα, άρχισε να απορρίπτει στη θάλασσα η ιαπωνική εταιρία ηλεκτρικής ενεργείας Tepco, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία, εκπρόσωπος της Tepco με δάκρυα στα μάτια και με τρεμάμενη φωνή από τους λυγμούς ζήτησε συγγνώμη για τη ρύπανση της θάλασσας.

"Έχουμε ήδη προκαλέσει πολλά δεινά στους κατοίκους της περιοχής. Δεν μπορούμε να σας πούμε πόσο λυπούμαστε γι΄αυτό το νέο κακό», τόνισε στην τηλεόραση. H Tepco τόνισε ότι πρόκειται για ελαφρώς ραδιενεργό ύδωρ.

ΙΑΕΑ: Η δουλειά δεν θα συνεχιστεί "όπως συνήθως" μετά τη Φουκουσίμα
Η πυρηνική ενέργεια πρέπει να γίνει ασφαλέστερη για να προληφθούν συμβάντα όπως αυτό στην Ιαπωνία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Γιουκία Αμάνο κατά την έναρξη μιας τακτικής συνόδου για την ανασκόπηση πρακτικών για την πυρηνική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο.

«Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε την προσέγγιση 'συνεχίζουμε όπως συνήθως'», δήλωσε ο Αμάνο κατά την πέμπτη σύνοδο για την ανασκόπηση της Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια που διεξάγεται στη Βιένη. «Οι ανησυχίες εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για το αν η ενέργεια είναι ασφαλής πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη».

Η σύνοδος είχε συγκληθεί πριν από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος επλήγη τον περασμένο μήνα από ένα μεγάλο σεισμό και τσουνάμι, και οι συμμετέχοντες δεν αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο διεθνές πλαίσιο ασφάλειας για την πυρηνική ενέργεια.

Ωστόσο ο Αμάνο έχει συγκαλέσει μια υπουργική διάσκεψη για το ιαπωνικό δυστύχημα, η οποία θα διεξαχθεί από τις 20 ως τις 24 Ιουνίου.

Η διάσκεψη αυτή πρόκειται να ασχοληθεί με τη βελτίωση της προστασίας των πυρηνικών σταθμών από πολλούς κινδύνους, την προστασία του πυρηνικού καυσίμου και μέτρα κατά των βλαβών στην ηλεκτροδότηση οι οποίες προκάλεσαν την υπερθέρμανση πυρηνικού υλικού στη Φουκουσίμα, δήλωσε ο Αμάνο.
Πηγή: skai.gr