Κλίντον: Οι επιχειρήσεις στη Λιβύη δε θα σταματήσουν

Μόνο υπό τους όρους ότι ο Μουαμάρ Καντάφι θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, και θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τις υπό κατάληψη πόλεις θα σταματήσουν, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη δήλωσε την Τρίτη η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον από το βήμα της διάσκεψης του Λονδίνου για τη Λιβύη.

Όπως έγινε γνωστό, η Γαλλία αποστέλλει πρέσβη στη Βεγγάζη, βασικό ορμητήριο των αντιφρονούντων.

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι πραγματοποιούν «δολοφονικές επιθέσεις» στη Μιζουράτα, συνεχίζοντας την παραβίαση της απόφασης του ΟΗΕ. 

Από την πλευρά τους, οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι αν αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας θα διεξάγουν δημοκρατικές εκλογές. Στη σύσκεψη συμμετέχουν περί τις σαράντα χώρες και διεθνείς οργανισμοί.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο, οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι επιτέθηκαν την Τρίτη με πολυβόλα και ρουκέτες στους αντικαθεστωτικούς, προκαλώντας την οπισθοχώρησή τους προς την πόλη Μπιν Τζαουάντ, 150 χλμ. ανατολικά της Σύρτης, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Μαχητές των εξεγερμένων δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περιμένουν "τα πυρά των αεροπλάνων του Σαρκοζί" για να ανακτήσουν το στρατιωτικό πλεονέκτημα και να προχωρήσουν προς τη Σύρτη.

Παράλληλα, οι δυνάμεις του Καντάφι προχωρούν εντός της πόλης Μιζουράτα, που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης, πολλοί τομείς της οποίας εξακολουθούν να τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

«Η Μιζουράτα κινδυνεύει, οι δυνάμεις του εγκληματία (Μουάμαρ Καντάφι) προχωρούν στο εσωτερικό της πόλης και τα άρματα μάχης πυροβολούν αδιακρίτως», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι, οι οποίες προχωρούν στο εσωτερικό της Μιζουράτα ρίχνοντας οβίδες από άρματα μάχης, ελέγχουν μόνο το βορειοδυτικό τμήμα της πόλης.
«Η σφαγή που αποφεύχθηκε στη Βεγγάζη χάρη στην επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων θα διαπραχθεί στη Μιζουράτα», προειδοποίησε.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών έκανε εξάλλου λόγο για μια «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση» στην πόλη, από το δυτικό τμήμα της οποίας οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν εκδιώξει περισσότερες από 5.000 οικογένειες.

Την ίδια στιγμή γιατρός του νοσοκομείου της πόλης δήλωσε ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 142 ανθρώπους και τραυματίσει περισσότερους από 1.400 άλλους στην επίθεση που πραγματοποιούν κατά των αντικαθεστωτικών στη Μιζουράτα.

"Η μηνιαία χρηματική συμμετοχή της Ελλάδας στην κρίση της Λιβύης είναι της τάξης των 6 με 6,5 εκατομμυρίων ευρώ" είπε ενημερώνοντας για το θέμα της Λιβύης την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πηγή: skai.gr