Φουκουσίμα: Μόλυνση σε εργαζομένους του σταθμού

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στη Φουκουσίμα, όπου κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει μια πυρηνική καταστροφή.

Δεκαεπτά εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό έχουν υποστεί μόλυνση από ραδιενέργεια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Στα υψηλότερα επίπεδα μετρήθηκε το καίσιο και οκτώ ραδιενεργές ουσίες σε στάσιμο νερό υπόγειου τμήματος του πυρηνικού εργοστάσιου.

Πάντως νωρίτερα το Σάββατο ιάπωνες αξιωματούχοι διέψευδαν πληροφορίες για υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα, δηλώνοντας πεπεισμένοι ότι τα στοιχεία θα δείξουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για μολυσμένα ψάρια.

Όπως ανέφεραν, ελέγχουν τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη θάλασσα σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα που επλήγη από τον σεισμό.

Παράλληλα, αξιωματούχος του υπουργείου Επιστημών της Ιαπωνίας ανέφερε ότι τα επίπεδα ιωδίου 131 στο νερό της θάλασσας σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα βρίσκονται εντός των αποδεκτών ορίων που καθορίζονται από τους κανονισμούς.

Προηγουμένως από την υπηρεσία βιομηχανικής και πυρηνικής ασφάλειας της χώρας είχε ανακοινωθεί πως η τιμή του ραδιενεργού ιωδίου που μετρήθηκε στη θάλασσα, μερικές εκατοντάδες μέτρα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ήταν 1.250 φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από την εταιρία η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, Tokyo Electric Power Co. (Tepco).

Αφύσικα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε λαχανικά
Στο μεταξύ, αφύσικα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, τα οποία δεν είναι ωστόσο επικίνδυνο για την υγεία, εντοπίστηκαν και σε άλλα λαχανικά, τα οποία προορίζονται για την αγορά της Ναγκόγια και προέρχονται από την περιοχή που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος επλήγη από τον σεισμό στην.

Στα λαχανικά καταμετρήθηκε ραδιενεργό ιώδιο 2.300 μπεκερέλ, ενώ το καθορισμένο όριο είναι 2.000 μπεκερέλ. Επίσης καταμετρήθηκε καίσιο, μια ραδιενεργή ουσία, η οποία ανερχόταν στα 150 μπεκερέλ και βρισκόταν πολύ πιο κάτω από το όριο των 500 μπεκερέλ.

Οι ιαπωνικές αρχές απαγόρευσαν στα μέσα της εβδομάδας την πώληση περισσότερων από 10 λαχανικών και γάλακτος από τέσσερις επαρχίες που βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μεταξύ των οποίων και η Ιμπαράκι, λόγω του εντοπισμού ενός αφύσικα υψηλού επιπέδου ραδιενέργειας. 

Τριάντα τόνοι με στολές για την προστασία από τη ραδιενέργεια, συσκευές για τη μέτρησή της, και ειδικό όχημα για τον έλεγχο της ατμόσφαιρας παραδόθηκαν στις ιαπωνικές αρχές από τη Γαλλία.
Πηγή: skai.gr