Δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν τη Βεγγάζη

Εκατοντάδες κάτοικοι της Βεγγάζης εγκαταλείπουν την πόλη μετά το βομβαρδισμό από τις δυνάμεις του Καντάφι. Ανταποκριτής του Ρόιτερς μετέδωσε ότι εκατοντάδες αυτοκίνητα γεμάτα με αμάχους
εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη και κατευθύνονται προς τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών στα ανατολικά της Λιβύης.

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, στο νοσοκομείο Τζάλα στη Βεγγάζη μεταφέρθηκαν 26 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες μετά το βομβαρδισμό της πόλης, ενώ αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για δύο νεκρούς στην πόλη Μιζουράτα από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης αρνούνται ότι επιτέθηκαν στους αντικαθεστωτικούς και υποστηρίζουν ότι τηρούν την κατάπαυση του πυρός. Το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας, μετέδωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι δέχονται επίθεση από συμμορίες της Αλ Κάιντα, χρησιμοποιώντας ελικόπτερα και ένα μαχητικό αεροσκάφος για να βομβαρδίσουν τις ένοπλες δυνάμεις, παραβιάζοντας κατάφωρα τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το καθεστώς υποστηρίζει ότι οι αντικυβερνητικοί είναι μέλη της Αλ Κάιντα.

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις δεν εμπλέκονται σε καμία στρατιωτική επιχείρηση εντός και γύρω από τη Βεγγάζη και κατηγόρησε για τις επιθέσεις τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Μιλώντας στο BBC o λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καΐμ δήλωσε ότι η χώρα του έχει καθηλώσει στο έδαφος όλα τα πολεμικά αεροσκάφη και πρόσθεσε: «Η κατάπαυση του πυρός είναι πραγματική και αξιόπιστη. Θέλουμε να έλθουν παρατηρητές το συντομότερο».

Ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να προστατεύσει τους πολίτες από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι.
Πηγή: skai.gr