Ιαπωνία: Αγώνας δρόμου στη Φουκουσίμα

Για κίνδυνο έκρηξης στο κτίριο όπου στεγάζεται ο αντιδραστήρας 3 του πυρηνικού εργοστάσιου της Φουκουσίμα, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδοθεί οι τεχνικοί στον πυρηνικό σταθμό που πασχίζουν να αποτρέψουν την τήξη στους αντιδραστήρες, οι οποίοι έχουν χάσει και τα εφεδρικά συστήματα ψύξης μετά την σεισμική δόνηση. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η στάθμη του νερού έχει κατέβει σε μεγάλο βαθμό, ώστε οι ραδιενεργές ράβδοι του πυρήνα βρίσκονται εκτεθειμένες έως και 3 μ.

Η γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε την εκτίμηση για το αρχικό μέγεθος του σεισμού ανεβάζοντάς τον στους 9 βαθμούς, από 8,8 Ρίχτερ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και άλλοι ένδεκα τραυματίστηκαν από την έκρηξη στη Φουκουσίμα ενώ έως και 160 άτομα μπορεί να έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια ανέφερε αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Παράλληλα, ειδικοί στην βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο.

Εκπρόσωπος της τοπικής ηλεκτρικής εταιρείας Tohuku τόνισε πως οι αντιδραστήρες στην περιοχή είναι σώοι και αβλαβείς. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, αλλά πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του.

Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνουν σε τηλεοπτικό τους ανακοινωθέν οι ειδικοί.

Η διακοπή λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων, έπειτα από την καταστροφική σεισμική δόνηση που έπληξε την Ιαπωνία την Παρασκευή, ενδέχεται να προκαλέσει ελλείψεις στην τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα, ιδίως στην μείζονα περιοχή του Τόκιο.

Η κυβέρνηση κάλεσε τους χρήστες, και ιδίως τις επιχειρήσεις, να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση, προκειμένου να εξοικονομηθούν αποθέματα.

Φόβοι για 10.000 νεκρούς

Ο απολογισμός της καταστροφής ξεπερνά τους 1.800 νεκρούς και αγνοούμενους, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία.

Ωστόσο, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, επικαλούμενο αξιωματικό της αστυνομίας εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει τους 10.000.

Σήμερα πάνω από το 600 σοροί ανακαλύφθηκαν κατά μήκους των ακτών των βορειοανατολικών επαρχιών Μιγιάγκι και Ιουάτε.

Στα βορειοανατολικά, όπου βρισκόταν και το επίκεντρο της καταστροφής, οι αρχές έχουν χάσει επαφή με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους μετά τον σεισμό και το τσουνάμι, από το οποίο καταστράφηκαν πολλά κτήρια και παρασύρθηκαν πολλοί άνθρωποι.

Στο μεταξύ, εξηντάχρονος Ιάπωνας διασώθηκε από ελικόπτερο πάνω στη στέγη του σπιτιού του που είχε παρασυρθεί από το τσουνάμι 15 χιλιόμετρα από την ακτή.

Παράλληλα, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στις ΗΠΑ αφού παρασύρθηκε από ένα κύμα μετά το τσουνάμι που έφτσε στις εκβολές του Κλάμαθ, ενός ποτραμού στη βόρεια Καλιφόρνια. Ο 25χρονος άνδρας και δύο φίλοι του φωτογράφιζαν τα κύματα, παρόλο που οι αρχές είχαν ζητήσει από τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Δείτε φωτογραφίες από την Ιαπωνία πριν και μετά το σεισμό και το τσουνάμι. Πατήστε ΕΔΩ

Στην Ιαπωνία διεθνής βοήθεια

Για την Ιαπωνία αναχώρησαν ομάδες Αμερικανών διασωστών. Ειδικοί θα μεταβούν στην Ιαπωνία από τη Γαλλία, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, η Ιαπωνία δέχτηκε προσφορές βοήθειας από την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γερμανία, τη Σιγκαπούρη και το Μεξικό. Η Αυστραλία στέλνει στην Ιαπωνία 72 ειδικούς και 22 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού ενώ οι υπόλοιπες πέντε χώρες θα συμβάλουν στον εντοπισμό επιζώντων με 145 διασώστες και 30 εκπαιδευμένους σκύλους συνολικά.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε εξάλλου ότι μια ομάδα ειδικών στην εκτίμηση των καταστροφών θα μεταβεί στην Ιαπωνία και θα τεθεί στη διάθεση των ιαπωνικών αρχών προκειμένου να βοηθήσει στο συντονισμό των ξένων σωστικών συνεργείων.

Η Ιαπωνία αρνήθηκε προς το παρόν την προσφορά της Ταϊβάν να αποστείλει ομάδες διάσωσης στις πληγείσες, αλλά απεναντίας ζήτησε από την Ταϊπέι να της προωθήσει υλική βοήθεια.

Αυτοκινητοβιομηχανίες σταματούν την παραγωγή

Τρεις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν ότι σταματούν την παραγωγή στα εργοστάσιά τους στην Ιαπωνία.

Η Toyota Motor Corp θα κλείσει την Δευτέρα πέντε εργοστάσια συναρμολόγησης -- και αυτά που ανήκουν σε θυγατρικές της -- και 12 μονάδες κατασκευής εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo που επικαλείται ανώτερα στελέχη της εταιρείας. Μεταξύ αυτών που θα κλείσουν είναι το εργοστάσιο Central Motor Co στη Νομαρχία Μιγιάγκι και το Kanto Auto Works Ltd στη Νομαρχία Ιβάτε. Οι δύο αυτές νομαρχίες ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό και το τσουνάμι.

Η Toyota ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία της γιατί εκφράζονται φόβοι για την ασφάλεια των εργαζομένων και επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα στην παραγωγή.

Η Nissan Motor Co θα σταματήσει επίσης την παραγωγή στις τρεις μονάδες της, δύο από τις οποίες υπέστησαν ζημιές από το σεισμό, ενώ η Honda Motor Co σταματά την παραγωγή στα εργοστάσιά της στην ανατολική και δυτική Ιαπωνία.

Νωρίτερα, η Nippon Steel Corp είχε ανακοινώσει ότι σταματά τη λειτουργία της χαλυβουργίας της στο Καμάισι της Νομαρχίας Ιβάτε. Έκλεισαν επίσης τα εργοστάσια ελαστικών της Toyo Tyre & Rubber Co και της Sumitomo Rubber Industries Ltd στην περιοχή της Φουκουσίμα.

Πηγή: skai.gr