Πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία

Σε υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνο για την Ιαπωνία αναδεικνύεται, μία ημέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό, η ραδιενέργεια που εκλύθηκε από τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Φουκουσίμα που καταστράφηκε μετά από έκρηξη που οφείλεται σε μετασεισμό. 

Ο Γιουκίο Εντάνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν, επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε έκρηξη και διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι (ή Φουκουσίμα 1) που ανήκει στην εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι αρχές "λαμβάνουν όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων" της γύρω περιοχής.

Συγκεκριμένα σε διάστημα μιας ώρας η ραδιενέργεια που εκλύθηκε αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.

Η έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο περί τις 16.00, τοπική ώρα (09.00, ώρα Ελλάδος) και η αιτία της παραμένει άγνωστη.

Ένα από τα τέσσερα κτήρια των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νο 1 καταστράφηκε έπειτα από έκρηξη.

Μετασεισμός που σημειώθηκε είχε ως αποτέλεσμα να κατάρρευσουν η σκεπή και οι τοίχοι του κτηρίου που στέγαζαν τον αντιδραστήρα ηλικίας 40 ετών στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα, Βορειοανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, «εξειδικευμένοι πυροσβέστες» πρόκειται να αποσταλούν στις εγκαταστάσεις για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη κατάσταση.

Παράλληλα, η διάμετρος εκκένωσης --με κέντρο τα εργοστάσια Φουκουσίμα 1 και 2-- επεκτάθηκε στα 20 χιλιόμετρα από τα 10 χιλιόμετρα που ήταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Είχε προηγηθεί η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Πάντως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς έχουν μειωθεί έπειτα από την αύξηση που είχαν σημειώσει μετά την έκρηξη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο την ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.

Εξάλλου τέσσερις εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό "τραυματίστηκαν ελαφρά" από την έκρηξη, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση NHK.

Με τη μορφή του κατεπείγοντος η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζήτησε στοιχεία από τις πυρηνικές αρχές της Ιαπωνίας.

Η κρατική τηλεόραση καλεί τους κατοίκους σε περίμετρο «μεγαλύτερης των 10 χλμ από την εκκενωθείσα ζώνη», να κλεισθούν στα σπίτια τους και να ασφαλίσουν τα παράθυρά τους.

Ειδικοί και δημοσιογράφοι του δικτύου κάλεσαν επίσης όσους από τους κατοίκους βρίσκονται εκτός οικίας να προστατεύσουν το αναπνευστικό τους σύστημα καλύπτοντάς το με ένα βρεγμένο μαντήλι και να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλλίτερα ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση του δέρματος με τον αέρα.

Νωρίτερα οι μετρήσεις στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι και τον αντιδραστήρα υπ' αριθμόν 1 βρίσκονται σε επίπεδο 1.000 πάνω από το φυσιολογικό, είχε μεταδώσει πριν την έκρηξη το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo νωρίς το Σάββατο επικαλούμενο την υπηρεσία ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα.

Εκατοντάδες οι νεκροί

Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία κυρίως μετά το καταστροφικό τσουνάμι, που ακολούθησε το σεισμό της Παρασκευής. Παράλληλα, συνεχείς είναι οι μετασεισμοί. 

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 1000 νεκρούς και περίπου 500 αγνοούμενους.

Τους 1000 φτάνουν οι τραυματίες και 220.000 άνθρωποι είτε έμειναν άστεγοι, είτε δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το απόγευμα της Παρασκευής, τοπική ώρα, βρέθηκαν 200 με 300 πτώματα στα παράλια του Σεντάι. Οι σοροί που βρέθηκαν εκεί είχαν παρασυρθεί από τα γιγάντια, άνω των 10μ, κύματα του τσουνάμι που ακολούθησε την σεισμική δόνηση των 8,9 Ρίχτερ.

Ο ιαπωνικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε την Παρασκευή 300 με 400 πτώματα στο λιμάνι Ρικουζεντακάτα, στα νοτιοανατολικά, το οποίο επλήγη από το τσουνάμι που ακολούθησε το σεισμό των 8,9 βαθμών.

Περίπου 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και 600.000 χωρίς πόσιμο νερό.

Ο αριθμός των κτηρίων που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή μερικώς ανέρχεται κατά τα μέχρι στιγμής στοιχεία σε 3.400, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.

Στην πόλη Κεζενούμα στη βόρεια Ιαπωνία, με πληθυσμό περίπου 74 χιλιάδων, έχουν εκδηλωθεί πάρα πολλές φωτιές, ενώ το ένα τρίτο της πόλης είναι πλημμυρισμένο.

Τα παλιρροϊκά κύματα από το τσουνάμι έπληξαν ακτές της Καλιφόρνιας και της Χιλής. Εκτεταμένες υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε Καλιφόρνια και Όρεγκον από το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός.

Τηλεφωνική γραμμή για τους Έλληνες της Ιαπωνίας

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σημείωσε ότι στην Ιαπωνία ζουν περίπου 300 Έλληνες.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, δεδομένων των ζημιών που έχουν υποστεί τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα στην Ιαπωνία και του φόρτου που αντιμετωπίζουν, παρακαλούνται όσοι έχουν στοιχεία σχετικά με οικείους τους που βρίσκονται στην Ιαπωνία να επικοινωνούν με την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών στα τηλέφωνα:
+30 210 368 1730,
+30 210 368 1259.
Τονίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.
Πηγή: skai.gr