Κλείσιμο

Ιαπωνία: Δεκάδες νεκροί από τον σεισμό

Μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη νεότερη ιστορία της αντιμετωπίζει η Ιαπωνία, μετά το σεισμό των 8,9 βαθμών, τον ισχυρότερο τα τελευταία 140 χρόνια στη χώρα, που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της. 

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έχουν βρεθεί περισσότερα από 200 πτώματα, ενώ τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για δεκάδες αγνοούμενους. 

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ έχει ξεσπάσει πυρκαγιά σε πυρηνικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στην πόλη Οναγκάουα, ενώ τσουνάμι και παλιρροϊκά κύματα πλημμύρισαν κτίρια και εκτάσεις καλλιεργειών και παρέσυραν αυτοκίνητα και σκάφη στα βορειοανατολικά της χώρας. Παράλληλα, περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Τόκιο.

Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, οι συγκοινωνίες έχουν διακοπεί, τα πυρηνικά εργοστάσια έκλεισαν και δυνάμεις του στρατού αποστέλλονται στις βορειοανατολικές επαρχίες της χώρας.

Την ίδια ώρα ισχυρές ανησυχίες προκαλεί η επέκταση της προειδοποίησης για τσουνάμι σε ολόκληρη τη λεκάνη του Ειρηνικού. Ήδη παράκτιες περιοχές στις Φιλιππίνες, τη Χαβάη, τις Κουρίλλες νήσους, τη νήσο Γκουάμ και τις Μαριάννες νήσους έχουν εκκενωθεί από τους κατοίκους τους.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία στην Ταϊβάν προκλήθηκε τσουνάμι, αλλά δεν σημειώθηκαν ζημιές.

Αρκετές πυρκαγιές
εκδηλώθηκαν σε περίχωρα της ιαπωνικής πρωτεύουσας μετά τον σεισμό, και υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς στην επαρχία Μιγιάγκι στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Κyodo, μετέδωσε ότι πλοίο με εκατό επιβαίνοντες παρασύρθηκε από το τσουνάμι και αγνοείται η τύχη τους.

Ο σεισμός, που αρχικά καταγράφηκε να έχει ένταση 7,9 βαθμών είχε επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, σε απόσταση 380 χιλιομέτρων από το Τόκιο.

Μιλώντας στα ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο πρωθυπουργός Ναότο Καν ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί προσωπικά επιτροπής εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ ζήτησε τη συνεργασία των πολιτών και να μην βγαίνουν από τις οικίες τους.

Σύμφωνα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, ο σεισμός που έγινε αισθητός ως το Πεκίνο, έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχουν υποστεί ζημιές πυρηνικοί σταθμοί και στις πληγείσες περιοχές αποστέλλεται στρατός.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο έλληνας πρέσβης στην Ιαπωνία, Νίκος Τσαμαδός, σημείωσε ότι οι έλληνες κάτοικοι της Ιαπωνίας είναι καλά στην υγεία τους.

Ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς χαρακτήρισε στον ΣΚΑΪ τον σεισμό πλανητικής κλίμακας που θα επηρεάσει την παγκόσμια σεισμικότητα, αλλά εκτίμησε ότι δεν θα επηρεαστεί η Ελλάδα.

Κατά μήκος
των ακτών της Βόρειας Ιαπωνίας συγκρούονται η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού με την Ευρασιατική πλάκα» εξήγησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας Κώστας Συνολάκης εκτίμησε ότι από το σεισμό θα υπάρχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες νεκροί, καθώς δεν υπήρχε χρόνος εκκένωσης από τους κατοίκους. Έκανε δε λόγο για το μεγαλύτερο τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία τον τελευταίο αιώνα.

«Το δεύτερο κύμα μεταφέρει αυτοκίνητα, κομμάτια σπιτιών, τρένα και προξενεί θανάτους καθώς οι άνθρωποι χτυπούν σε τέτοια αντικείμενα» σημείωσε ο κ. Συνολάκης. Τα κύματα κινούνται με 20 χιλιόμετρα την ώρα, αλλά η δύναμη της πυκνότητας του νερού είναι καταστροφική πρόσθεσε.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάς σημείωσε η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών στη χώρα.
Πηγή: skai.gr