Κλείσιμο

Νέα αρχή για την Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνουν τη συντριβή του απερχόμενου κυβερνώντος κόμματος. Ο νικητής των εκλογών Έντα Κένι, του κεντροδεξιού κόμματος Φίνε Γκάελ, ξεκινά από τη Δευτέρα τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία. Προανήγγειλε δε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του ιρλανδικού μνημονίου.

Με ελάχιστες έδρες να εκκρεμούν ενώ η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχίζεται στην Ιρλανδία, ο νικητής των εκλογών Έντα Κένι του κεντροδεξιού κόμματος Φίνε Γκάελ ξεκινά τις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς το κόμμα του δεν εξασφάλισε την αυτοδυναμία.

Η αρχική προσέγγιση θα γίνει στο κόμμα των Εργατικών που βρέθηκε στη δεύτερη θέση με την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του. Μία εναλλακτική επιλογή κυβερνητικού εταίρου προσφέρουν οι τουλάχιστον 13 ανεξάρτητοι βουλευτές που εξελέγησαν.

Το απερχόμενο κυβερνών κόμμα Φιάνα Φάιλ υφίσταται ιστορική συντριβή. Από τις 72 έδρες των προηγούμενων εκλογών περιορίζεται για την ώρα μόλις στις 18.

Ο Έντα Κένι επιβεβαίωσε ότι θα αρχίσει άμεσα και τις προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του ιρλανδικού μνημονίου, χαρακτηρίζοντάς το πολύ σκληρό και μη βιώσιμο. Βασικό αίτημα της νέας κυβέρνησης αναμένεται να είναι η μείωση του επιτοκίου του 5,8% που η Ιρλανδία καλείται να πληρώσει για τα δάνεια των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο