Βρυξέλλες, Μόσχα και Λονδίνο κατά του Μουαμάρ Καντάφι

Βρυξέλλες, Μόσχα και Λονδίνο καταδίκασαν την Πέμπτη την προσφυγή του Μουαμάρ Καντάφι στη βία κατά των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά στη Λιβύη.

«Καταδικάζουμε και θεωρούμε απαράδεκτη τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων, όπως οποιασδήποτε άλλης μορφής βίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

«Ιδιαιτέρως καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία και τη χρήση βίας κατά των πολιτών στη Λιβύη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων», αναφέρουν επίσης σε κοινή ανακοίνωσή τους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στην οποία επισημαίνουν ότι ΕΕ και Ρωσία προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στην περιοχή.

Η ΕΕ και η Ρωσία «υποστηρίζουν τους λαούς των αραβικών χωρών στην επιθυμία τους για μια ζωή με περισσότερη δικαιοσύνη και ευημερία» και «είναι έτοιμες να προσφέρουν οικονομική και άλλων ειδών βοήθεια» όταν το ζητήσουν, προσέθεσε και ο Μπαρόζο.

Οι ταραχές στη βόρεια Αφρική καθιστούν πιο σημαντική από ποτέ την ασφάλεια των προμηθειών φυσικού αερίου που μεταφέρονται μέσω αγωγού από τη Ρωσία στην Ευρώπη, δήλωσε κατά την συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Ο Πούτιν προσέθεσε ότι οι κανόνες που διέπουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της υποδομής του αγωγού φυσικού αερίου ισοδυναμούν με «κατάσχεση» ιδιοκτησίας και μπορεί να καταστήσουν υποχρεωτική την αύξηση του κόστους της ενέργειας για τους καταναλωτές.

Έκκληση Κάμερον στον Καντάφι
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τον ηγέτη της Λιβύης να «σταματήσει» την καταστολή κατά του λαού του και να του επιτρέψει να πορευθεί προς τη δημοκρατία, σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα YouTube στο Ομάν, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Κληθείς από τον παρουσιαστή, να θέσει μια ερώτηση «σε έναν ηγέτη του πλανήτη» της επιλογής του, ο Ντέιβιντ Κάμερον επέλεξε τον συνταγματάρχη Καντάφι. «Η ερώτησή μου προς τον συνταγματάρχη Καντάφι είναι: Μα τι είσαστε έτοιμος να κάνετε; Σταματήστε. Αφήστε στο λαό σας την πρόσβασή στην ελευθερία, τη δημοκρατία και ένα καλύτερο μέλλον, είναι αυτό που ο καθένας θέλει σε αυτόν τον πλανήτη, και του αξίζει».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «εντελώς απαράδεκτες» τις βιαιότητες των λιβυκών αρχών εναντίον του πληθυσμού. «Η βία, αυτή η βίαιη καταστολή, με τη χρήση των αεροσκαφών, την ανάπτυξη του στρατού στους δρόμους, τη χρήση πραγματικών πυρών, είναι εντελώς απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο κ. Κάμερον.

«Όλα αυτά θα έχουν συνέπειες, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συνέπειες για αυτούς που είναι υπεύθυνοι, και πρέπει να εξετάσουμε μια ευρεία γκάμα επιλογών, όπως δήλωσε (ο αμερικανός πρόεδρος) Μπαράκ Ομπάμα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Πηγή: skai.gr