Λιβύη: Σκληρό μήνυμα Καντάφι

Απειλές κατά των διαδηλωτών αλλά και των ξένων δυνάμεων εξαπέλυσε ο Συνταγματάρχης Καντάφι στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση της Λιβύης.

Προειδοποίησε τους εξεγερμένους ότι θα τους επιβληθεί «η θανατική ποινή» και κάλεσε το στρατό και την αστυνομία να ξαναπάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

«Παραδώστε τα όπλα σας αμέσως, διαφορετικά θα γίνουν σφαγές», προειδοποίησε, απειλώντας ότι η απάντησή του θα είναι «παρόμοια με όσα έγιναν στη Φαλούτζα του Ιράκ ή την Τιενανμέν», παραπέμποντας στη στρατιωτική καταστολή της «Άνοιξης του Πεκίνου», το 1989, όταν εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Πρόσθεσε ότι θα αψηφήσει τις υπερδυνάμεις και όσους θέλουν να παρουσιάσουν αυτόν και τους οπαδούς του με αρνητικό τρόπο.

«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ, θα πεθάνω ως μαρτυράς», κατέληξε.

Στο μεταξύ, η κατάσταση παραμένει χαώδης καθώς όλες οι μεγάλες πόλεις πλην της πρωτεύουσας Τρίπολης έχουν καταληφθεί από εξεγερθέντες και σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης περισσότεροι από 560 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων. Υπενθυμίζεται ότι κανένα αεροπλάνο δεν μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, καθώς οι διάδρομοί του έχουν καταστραφεί από τις συγκρούσεις.

Στο μεταξύ, παραιτήθηκε ο πρεσβευτής της Λιβύης στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν εκπροσωπεί πλέον το "δικτατορικό καθεστώς" της χώρας του και κάλεσε τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να αποχωρήσει.

Την ίδια στιγμή και το Μπανγκλαντές ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρεσβευτής της Λιβύης στη Ντάκα παραιτήθηκε, προφανώς σε διαμαρτυρία για την καταστολή των αντικαθεστωτικών από τις αρχές της Τρίπολης.

Νωρίτερα είχε παραιτηθεί και ο λίβυος πρεσβευτής στην Ινδία.

Ο πρεσβευτής της Λιβύης στη Γαλλία και άλλος ένας διπλωματικός απεσταλμένος της Τρίπολης υποστήριξαν την εξέγερση κατά του Καντάφι, σύμφωνα με λίβυο αξιωματούχο.

Παράλληλα, τέσσερα πλοία έχουν ναυλωθεί για να παραλάβουν ευρωπαίους μεταξύ των οποίων και έλληνες αλλά και κινέζους πολίτες από την Λιβύη και να τους μεταφέρουν σε λιμάνι της Κρήτης ή της Μάλτας. Εν τω μεταξύ, το ελληνικό εμπορικό πλοίο "Μινέρβα - Αντωνία" έχει καταπλεύσει στον κόλπο της Σύρτης προκειμένου να παραλάβει αύριο όσους έλληνες επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και ο υφυπουργός Μανώλης Όθωνας βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Ε. Οικονόμου και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Κ. Σούλη, καθώς και τους επιτελείς δυο σωμάτων, αξιολογώντας τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τις εξελίξεις στη Β. Αφρική.
Πηγή: skai.gr