Κλείσιμο

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Λιβύη

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Λιβύη. Γίνεται λόγος ακόμη και για αεροπορικό πλήγμα εναντίον στρατιωτικής βάσης ανατολικά της χώρας, ενώ ο έλεγχος της Βεγγάζης πέρασε στα χέρια αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Για 61 νεκρούς στα επεισόδια στην Τρίπολη, την Κυριακή το βράδυ, κάνει λόγο το Al Jazeera, καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις επεκτάθηκαν για πρώτη φορά στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Επιχείρηση εκκένωσης των ευρωπαίων πολιτών από τη Λιβύη εξετάζουν από την πλευρά τους οι 27 υπουργοί Εξωτερικών που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Ανάλογα μέτρα εξετάζει και η πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ για τους εργαζόμενους της στη χώρα και τις οικογένειες τους.

Εξάλλου, τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με μαρτυρίες, τυλίχθηκε στις φλόγες κεντρικό κυβερνητικό κτίριο στην Τρίπολη και αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές έκαναν έφοδο στο κεντρικό κτίριο που στεγάζει την κρατική τηλεόραση.

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε ήδη να κλείσουν τα γαλλικά σχολεία στη χώρα, ενώ ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί ένας εμφύλιος.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα οι νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση του επί 42 χρόνια προέδρου Μουαμάρ Καντάφι και των δυνάμεων ασφαλείας ανέρχονται τουλάχιστον στους 233 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1000.

Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν σε σχέδιο ανακοίνωσης με την οποία θα καταδικάζουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη.

Στο μεταξύ, οι αντικαθεστωτικοί επισημαίνουν ότι έχουν αναλάβει τον έλεγχο στη Βεγγάζη και την αλ Μπάιντα. Υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι συγκεντρώθηκαν στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, κρατώντας σημαίες και το πορτρέτο του.

Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στη Λιβύη

Η κατάσταση στη Λιβύη ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή βράδυ στο υπουργείο Εξωτερικών.
Σε δηλώσεις που έκανε το πρωί στη ΝΕΤ, ο γγ. του υπουργείου Εξωτερικών Ι.-Α. Ζέπος, κατά τη σύσκεψη, εξετάστηκε ιδιαίτερα η ένταση που επικρατεί σε Βεγγάζη και Τρίπολη.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεννόηση με το υπουργείο Άμυνας βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή.

Ο γιος του Μοαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ Kαντάφι, μιλώντας στο κρατικό κανάλι LIBYAN TV,  έκανε λόγο για κίνδυνο εμφυλίου πολέμου, και υποσχέθηκε ότι το καθεστώς του πατέρα του θα προχωρήσει άμεσα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών.

Λόγω των εξελίξεων στη Λιβύη, την τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στην Αφρική, το μπρεντ έφτασε νωρίτερα στο υψηλότερο των τελευταίων δύο χρόνων, στα 104,93 δολάρια το βαρέλι.
Πηγή: skai.gr