Κλείσιμο

Φόβοι από την πολιτική αστάθεια στην Αίγυπτο

Την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας προκαλούν οι ταραχές και η πολιτική αστάθεια στην Αίγυπτο. Για έβδομη συνεχή ημέρα, περίπου 50.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καλούν την Αίγυπτο και την Τυνησία να προχωρήσουν σε ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία και επισημαίνουν τον κίνδυνο για την ανάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές.

Τις προηγούμενες μέρες η ΕΕ είχε τηρήσει αποστάσεις από τον Χόσνι Μουμπάρακ, με τον οποίο υπήρξε μέχρι πρότινος στενός σύμμαχος.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι η καταστολή δεν θα έχει καλή κατάληξη για την Αίγυπτο, χωρίς να καλέσει σε παραίτηση τον πρόεδρο Μουμπάρακ.

Σε μία προσπάθεια να "ανακατέψει την τράπουλα" ο αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε πως σχηματίσθηκε νέα κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, που ανακοινώθηκε από την αιγυπτιακή τηλεόραση, άλλαξαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ παρέμειναν στη θέση τους άλλοι σημαντικοί υπουργοί, όπως ο υπουργός Άμυνας.

Η πιο σημαντική αλλαγή είναι η αντικατάσταση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε πως αναστέλλεται η κυκλοφορία στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, ενώ κλειστές θα παραμείνουν οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο του Καΐρου.

Τη Δευτέρα επανεμφανίσθηκε η αστυνομία στα αστικά κέντρα και παρατάθηκε για τουλάχιστον μια ακόμη μέρα η απαγόρευση κυκλοφορίας. Τράπεζες και καταστήματα παραμένουν κλειστά στην πλειοψηφία τους κι έχει αρχίσει να παρατηρείται ελλειψη τροφίμων.

Ο οίκος Moody΄s υποβάθμισε τη Δευτέρα την αιγυπτιακή οικονομία, ενώ η Δύση ασκεί πίεση στον πρόεδρο Μουμπάρακ να προχωρήσει σε εκλογές και μεταρρυθμίσεις.

Πρόθυμος να διαδραματίσει ρόλο στη μεταβατική περίοδο εμφανίζεται ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ.

Εντωμεταξύ άρχισε η αποχώρηση των ξένων πολιτών. Χιλιάδες αλλοδαποί προσπαθούν να αποχωρήσουν από τη χώρα και ήδη το πρώτο τσάρτερ με αμερικανούς πολίτες αναμένεται στη Λάρνακα στις 12 το μεσημέρι.

Όσον αφορά τους Έλληνες της Αιγύπτου, τρία C-130 αναμένεται να αναχωρήσουν την Τρίτη από Ελευσίνα, για τον επαναπατρισμό όσους εξ αυτών επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ ανέφερε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ εχει διαμηνύσει στους δυτικούς του συμμάχους να στηρίξουν τον Μουμπάρακ.

Την ίδια ώρα, ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας, Θεόδωρος που βρίσκεται στην Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για επιστροφή του στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κανένας από τους ναούς και τις ορθόδοξες εκκλησίες της χώρας δεν υπέστησαν ζημιές.

Έλεγχοι στα χωρικά ύδατα
Έλεγχοι από αέρα και θάλασσα θα πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση για το επόμενο χρονικό διάστημα, μετά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη για την παράνομη μετανάστευση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με τη συμμετοχή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ, του λιμενικού και της ΕΥΠ. 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής επισήμανε ότι μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει μεταναστευτική ροή κυρίως από την Αίγυπτο.

«Δεδομένη η αποσταθεροποίηση»
Ο παλαιστίνιος αναλυτής, πρώην επιτετραμμένος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης Ισμάτ Σάμπρι επισήμανε τη Δευτέρα στο ΣΚΑΪ ότι η αποσταθεροποίηση στην περιοχή είναι δεδομένη.

«Δεδομένη είναι πια η αποσταθεροποίηση της περιοχής. Μερικά (σ.σ αραβικά) καθεστώτα δεν θα δούνε καλοκαίρι, μην σας πω δεν θα δούνε Πάσχα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που γίνεται στην Αίγυπτο γίνεται στις περισσότερες αραβικές χώρες. Τα καθεστώτα αυτά έχουν εξάρτηση από τις ξένες δυνάμεις, που πληρώνονται για να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα τους. Υπάρχει διαφθορά, μία οικονομικά διεφθαρμένη ελίτ» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σάμπρι στα χρηματιστήρια του αραβικού κόσμου έχουν χαθεί 128 δισ. ευρώ, και μοιραία θα υπάρξουν παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις, με άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, επισπεύδεται η απομάκρυνση ξένων υπηκόων από την Αίγυπτο, ενώ πολλοί ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διακόψει ήδη κάθε δραστηριότητά τους στην χώρα.

Την πρόθεσή τους
να αποχωρήσουν από την Αίγυπτο, έχουν εκφράσει περίπου 100 με 110 Έλληνες, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο Στέφανος Ταμβάκης, Πρόεδρος Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Δεν κινδυνεύουν οι έλληνες στην Αίγυπτο τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Η ελληνική αποστολή στην Αίγυπτο για τον επαναπατρισμό Ελλήνων θα γίνει και τα αεροσκάφη μας είναι σε ετοιμότητα για το σκοπό, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Σημείωσε πως υπάρχουν αιτήματα επαναπατρισμού κυρίως από την Αλεξάνδρεια.

Διαδήλωση έξω από την Αιγυπτιακή πρεσβεία την Τρίτη
Στο πλευρό των εξεγερθέντων στην Αίγυπτο δηλώνει ότι βρίσκεται η αιγυπτιακή κοινότητα που ζει στη χώρα μας. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί, για δεύτερη φορά, συγκέντρωση, την Τρίτη στις 6 μμ, έξω από την αιγυπτιακή πρεσβεία, σε ένδειξη συμπαράστασης των συμπατριωτών τους που διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης Μπουμπάρακ.

«Η διαδήλωση είναι συμβολική γι΄ αυτό και θα είμαστε περίπου 300 άτομα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα κυκλοφορίας. Θέλουμε τους Έλληνες στο πλευρό μας» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας, Αιγύπτιος Ναΐμ Ελγαντούρ.

«Οι Αιγύπτιοι αξίζουν μια καλύτερη ζωή», τόνισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η εξέγερση των συμπατριωτών του δεν θα σταματήσει αν δεν πέσει το καθεστώς.
Πηγή: skai.gr