Κλείσιμο

Φως στα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους που μετέφερε τον Κατσίνσκυ

Υπό την επήρεια αλκοόλ ήταν ο αρχηγός της πολωνικής πολεμικής αεροπορίας, που βρισκόταν στο πιλοτήριο όταν συνετρίβη πέρυσι τον Απρίλιο το αεροσκάφος που μετέφερε τον πολωνό πρόεδρο στο Σμολένσκ της Ρωσίας.

Παράλληλα, αξιωματούχοι της ρωσικής αεροπορίας δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα πως η απόφαση των πολωνών πιλότων να προσγειώσουν το αεροπλάνο ενώ επικρατούσε κακοκαιρία προκάλεσε τη συντριβή στις 10 Απριλίου και είπαν πως ο φόβος τους ότι ο Κατσίνσκι θα θύμωνε αν ματαίωναν την προσγείωση συνέβαλε στην καταστροφή.

Στο δυστύχημα σκοτώθηκαν ο Λεχ Κατσίνσκυ, η σύζυγός του και περίπου 100 πολωνοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

«Η έκθεση των ρωσικών αρχών για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους του εκλιπόντος προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι τον Απρίλιο στη Ρωσία βασίζεται σε ελλιπή στοιχεία, είναι μονόπλευρη και προσβλητική για την Πολωνία», δήλωσε ο δίδυμος αδελφός του εκλιπόντος και αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

«Η έκθεση ρίχνει όλο το φταίξιμο σε Πολωνούς πιλότους και στην Πολωνία χωρίς καμία απόδειξη... Η έκθεση είναι ένα αστείο εις βάρος της Πολωνίας», είπε ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα καλέσει το πολωνικό κοινοβούλιο να την απορρίψει.

Ο Κατσίνσκι απέρριψε την υπόθεση του πορίσματος ότι ο αδελφός του μπορεί να άσκησε ψυχολογική πίεση στους πιλότους για να προσγειώσουν το αεροπλάνο, λέγοντας πως "ο αδελφός μου δεν είχε αυτοκτονικές τάσεις".

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, o Λεχ Κατσίνσκυ δε βρισκόταν στο πιλοτήριο τη στιγμή της συντριβής.



Πηγή: skai.gr