Καμένη η Ελλάδα σε αμφιλεγόμενο έκθεμα

Συγγνώμη\" ζήτησε την Πέμπτη ο τσέχος αντιπρόεδρος Αλεξάντρ Βόντρα από \"όσους αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι\" από την εικαστική σύνθεση Entropa, και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αποσύρει το κομμάτι που αναπαριστά το βουλγαρικό έδαφος καλυμμένο με τουρκικές τουαλέτες κάτι που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Βουλγαρία και την επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης της γείτονος.

\"Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένοι μπορεί να αισθάνθηκαν ότι προσβάλλονται και θα ήθελα να τους ζητήσω συγγνώμη\", δήλωσε ο τσέχος αντιπρόεδρος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η οποία διοργανώθηκε μπροστά στη σύνθεση, στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση σχετικά με πιθανή απόσυρση του αμφιλεγόμενου εκθέματος, το οποίο απεικονίζει το βουλγαρικό έδαφος καλυμμένο με τούρκικες τουαλέτες, ο κ. Βόντρα πρόσθεσε: \"Ζητώ συγγνώμη από τη Βουλγαρία\" και απευθυνόμενος στον πρέσβη της Βουλγαρίας στην ΕΕ, ο οποίος ήταν παρών στη συνέντευξη, διευκρίνισε: \"είμαστε έτοιμοι για διάλογο: εάν επιμείνετε στο αίτημά σας (της απόσυρσης), φυσικά και θα το αποσύρουμε\".

Η Entropa είναι η σύνθεση που η Τσεχία επέλεξε να τοποθετήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Ένωσης, και είχε παρουσιαστεί ως σύνολο έργων που είχαν φιλοτεχνήσει καλλιτέχνες από κάθε χώρα της ΕΕ, οι οποίοι είχαν κληθεί να αναπαραστήσουν τα στερεότυπα ή τις προκαταλήψεις εναντίον της ίδιας τους της χώρας. Η σύνθεση είναι ένα τεράστιο παζλ 8 τόνων που σχηματίζει το χάρτη της Ευρώπης.

Όπως αποκαλύφθηκε ωστόσο αργότερα, το σύνολο της Entropa είχε φιλοτεχνηθεί από τον τσέχο καλλιτέχνη Νταβίντ Σερνί και δύο φίλους του, οι οποίοι ξεγέλασαν την τσεχική προεδρία και, αντί να πραγματοποιήσουν τις αναθέσεις που είχαν αποφασιστεί, εκτέλεσαν οι ίδιοι τα έργα.

Παρά την αντίδραση που είχε προκαλέσει από την αρχή η Entropa και το σκάνδαλο που ξέσπασε στις Βρυξέλλες μετά την αποκάλυψη του πραγματικού δημιουργού της, η Τσεχία δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο απόσυρσης ολόκληρης της σύνθεσης.

Ο τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ δήλωσε μάλιστα ότι ελπίζει πως όταν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες θα βρει την Entropa στη θέση της και θα μπορέσει να δει κι ο ίδιος \"τι προκάλεσε τόσα γέλια και τόσες αντιδράσεις\".

Σημειώνεται ότι το ελληνικό έδαφος εμφανίζεται καμένο, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν στη χώρα μας...
Πηγή: skai.gr