Βρετανία: Επιστήμονες βρήκαν κοκαΐνη μέσα σε γαρίδες!

Επιστήμονες εντόπισαν κοκαΐνη μέσα σε γαρίδες που ζουν σε αλμυρό νερό, στο πλαίσιο μελέτης διάφορων ποταμών της Βρετανίας σχετικά με την παρουσία χημικών ουσιών.

Οι ερευνητές εξέτασαν 15 διαφορετικές τοποθεσίες από ποτάμια της ευρύτερης περιοχής της κομητείας Σάφοκ και βρήκαν μέσα σε όλες τις γαρίδες ίχνη κοκαΐνης. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, βρέθηκε και κεταμίνη.

Οι επιστήμονες σημείωσαν την έκπληξή τους για τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα.

Ο καθηγητής Νικ Μπέρι του Πανεπιστημίου του Σάφοκ ανέφερε ότι η παρουσία κοκαΐνης σε υδρόβια ζώα μπορεί να αφορά μόνο το Σάφοκ αλλά μπορεί και όχι και ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη.

«Τα ζητήματα περιβαλλοντικής υγείας έχουν κερδίσει μεγάλη προσοχή εξαιτίας των προκλήσεων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και την μικροπλαστική ρύπανση. Όμως οι επιπτώσεις "αόρατης" χημικής ρύπανσης, όπως τα ναρκωτικά, για την υγεία των άγριων ζωών είναι κάτι που απαιτεί περισσότερη προσοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο» τονίζει, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Εκτός των ναρκωτικών, μέσα στις γαρίδες βρέθηκαν σύμφωνα με τους επιστήμονες και ίχνη απαγορευμένων φυτοφαρμάκων και φαρμακευτικών ουσιών. Οι επιπτώσεις από τις ουσίες αυτές στην υγεία των ζώων, είναι πιθανότατα πολύ λίγες σύμφωνα με τους ίδιους. 

«Μπορούμε να περιμένουμε να τις δούμε σε μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, αλλά όχι σε μικρότερες και πιο αγροτικές περιοχές. Η παρουσία φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί εδώ και καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί επίσης μια ιδιαίτερη πρόκληση, καθώς οι πηγές αυτών παραμένουν ασαφείς» δήλωσε ο καθηγητής Λεόν Μπαρόν από το King's College του Λονδίνου.


Πηγή: skai.gr