Υπουργός Μοναξιάς η Τρέισι Κράουτς(...)

Τη δημιουργία κυβερνητικής θέσης με αντικείμενο την αντιμετώπιση της μοναξιάς ανακοίνωσε η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

Η θέση ανατέθηκε στην Τρέισι Κράουτς, Υφυπουργό Αθλητισμού και Κοινωνίας των Πολιτών.

Η δημιουργία του πόστου της «Υφυπουργού για τη Μοναξιά» αποτελεί υλοποίηση μίας εκ των βασικών συστάσεων έκθεσης της Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Μοναξιάς στη βρετανική κοινωνία που είχε ιδρύσει η Τζο Κοξ, η δημοφιλής βουλευτής των Εργατικών που δολοφονήθηκε από έναν ακροδεξιό εξτρεμιστή μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 για το Brexit.

Η κα Κράουτς θα έχει την ευθύνη ανάπτυξης μίας κυβερνητικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μοναξιάς, κατόπιν συνεργασίας με την Επιτροπή της Τζο Κοξ, τον ιδιωτικό τομέα και οργανώσεις αρωγής.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της, η κα Μέι είπε ότι 9 εκατομμύρια κάτοικοι της Βρετανίας νιώθουν μόνοι συχνά ή συνεχώς. «Για υπερβολικά πολλούς ανθρώπους η μοναξιά είναι η θλιβερή πραγματικότητα του σύγχρονου βίου. Θέλω να αντιμετωπίσω αυτή την πρόκληση για την κοινωνία μας και όλοι μας να αναλάβουμε δράση για να αντιμετωπίσουμε τη μοναξιά που βιώνουν οι ηλικιωμένοι, όσοι τους φροντίζουν, όσοι έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα – άνθρωποι που δεν έχουν κανέναν να μιλήσουν ή να μοιραστούν τις σκέψεις τους και τις εμπειρίες τους», πρόσθεσε η Πρωθυπουργός.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν οι μισοί από τους Βρετανούς άνω των 75 ετών ζουν μόνοι τους, δηλαδή πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Η Επιτροπή της Τζο Κοξ, πάντως, στην έκθεσή της τόνιζε ότι πρόκειται για πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι γενιές.

Η περσινή έκθεση σημείωνε επίσης ότι η μοναξιά κάνει τόσο κακό στην υγεία όσο 15 τσιγάρα την ημέρα, ενώ μόλις πριν από λίγες εβδομάδες και ενόψει του ψύχους που αντιμετωπίζει η Βρετανία η επικεφαλής νοσηλευτικού προσωπικού του εθνικού συστήματος υγείας NHS καθηγήτρια Τζέιν Κάμινγκς προειδοποίησε ότι «ο κρύος καιρός και η μοναξιά μπορεί να είναι ένας θανάσιμος συνδυασμός κατά τους χειμερινούς μήνες».

Η κα Μέι εξήρε το έργο της Τζο Κοξ, λέγοντας ότι η προσπάθεια που αρχίζει για να μπει ένα τέλος στην αποδοχή της μοναξιάς ως αναπόφευκτου φαινομένου γίνεται στη μνήμη της πολιτικού και μητέρας δύο ανήλικων παιδιών που δολοφονήθηκε έξι ημέρες πριν κλείσει τα 42 έτη ζωής.

Η κα Κράουτς δήλωσε ότι είναι τιμή της που της ανατέθηκε να συνεχίσει το έργο της Τζο Κοξ.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο