Τι θέλαμε να μάθουμε πριν από τη Google; Η Δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης απαντά

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης πρόσφατα έβαλε στην άκρη τόσο το αντίγραφο της Βίβλου του Γουτεμβέργιου, όσο και τα χειρόγραφα του Διαφωτισμού και της Αναγέννησης, για να φέρει στην επιφάνεια έναν πραγματικό θησαυρό.

Ακόμα μία απόδειξη της ανθρώπινης ευρηματικότητας αποτελεί ένα αρχείο με ερωτήσεις προς τους βιβλιοθηκονόμους από το κοινό, σε μία εποχή πολύ πριν εφευρεθεί το διαδίκτυο, το οποίο έχει καταστήσει αχρείαστη την επικοινωνία με τους ανθρώπους που είναι κοντά στην πηγή της γνώσης.

Η βιβλιοθήκη δημοσιεύει στο ίντερνετ κάποιες από τις αγαπημένες της ερωτήσεις, με το hashtag #letmelibrarianthatforyou. Οι ερωτήσεις που διατυπώθηκαν είχαν σχέση με μια σειρά από ζητήματα που απασχολούσαν τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, ένας Ελβετός που κατασκεύαζε καροτσάκια μωρών, ήθελε να μάθει, την 1η Ιανουαρίου του 1949, εάν η βιβλιοθήκη είχε κάποια λίστα με εγκύους. Άλλος επισκέπτης της βιβλιοθήκης ρώτησε στις 26 Μαίου του 1944, τα μέρη που τραγουδά το γαλαζοπούλι. Ίσως το πιο τρομακτικό ερώτημα, αφορούσε τη διατροφική αξία της ανθρώπινης σάρκας και καταγράφηκε στις 6 Ιουνίου του 1958.

Tι απαντά σήμερα η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στα χιλιάδες ερωτήματα που διατύπωναν τότε οι διψώντες για γνώση επισκέπτες;

Ερώτηση: Γιατί οι πίνακες του 18ου αιώνα στην Αγγλία, απεικόνιζαν τόσους σκίουρους, και με ποιον τρόπο τους εκπαίδευαν ώστε να μη δαγκώνουν το χέρι του ζωγράφου;

Η Google απαντά: Τον 18ο αιώνα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα 18C American Women, ήταν στη μόδα οι σκίουροι σαν κατοικίδια, γι αυτό παρατηρούνται συχνά κυρίως σε πορτραίτα γυναικών. Οι σκίουροι κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι αληθινοί, αλλά είχαν αντιγραφεί από βιβλία εμβλημάτων, συμβολίζοντας διαφορετικά πράγματα. Τα συμπαθή ζωάκια θεωρούνταν από πλεονέκτες και άπληστοι, λόγω της συνήθειάς τους να βάζουν στην άκρη καρύδια για το χειμώνα, μέχρι σύμβολα αυτοπειθαρχίας και υπομονής για τον ίδιο ακριβώς λόγο!

Ερώτηση: Τι είδους μήλο έφαγε η Εύα;

Η Google απαντά: Σύμφωνα με τη σελίδα answersingenesis.org, είναι απίθανο η Εύα να έφαγε μήλο γενικά. Η Βίβλος αναφέρει πως έφαγε το φρούτο του δέντρου της γνώσης. Η σύνδεση με τα μήλα ίσως προέκυψε επειδή η λατινική λέξη για το κακό είναι malum ενώ ακριβώς η ίδια ήταν η λέξη των Ρωμαίων για το μήλο, μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Ερώτηση: Έχει πανσέληνο κάθε βράδυ στο Ακαπούλκο;

Η Google (και ο Γαλιλαίος) απαντούν: Όχι. Σύμφωνα με το almanac.com, η επόμενη είναι στις 3 Φεβρουαρίου, στις 6.20 μ.μ. τοπική ώρα. Μια γρήγορη ματιά στο earthsky.com θα αποκαλύψει περισσότερα.

Η Google μας ενημερώνει ακόμα πως οι Ελβετοί κατασκευαστές καροτσιών ερευνούσαν τα αρχεία του www.nyc.gov για τις λίστες γεννήσεων του 1948, ότι τα γαλαζοπούλια τραγουδούν διαφορετικά τραγούδια όταν προσπαθούν να προσελκύσουν ένα ταίρι ή να αποτρέψουν τα αρπακτικά (allaboutbirds.com), και πως η διατροφική αξία της ανθρώπινης σάρκας είναι περίπου η ίδια με αυτή του χοιρινού, ανάλογα με το κόψιμο.
Πηγή: πηγή: Guardian