Μπούργκα σε... γυμνά αγάλματα ήθελαν να βάλουν οι αρχές στο Κατάρ!

Με μαύρα διαφανή πέπλα θέλησαν να καλύψουν έναν γυμνό Κούρο του 6ου αιώνα π.Χ. και έναν γυμνό αθλητή, ρωμαϊκό αντίγραφο έργου κλασικών χρόνων, οι αρχές στο Κατάρ!

Τα δύο αρχαιοελληνικά γυμνά αγάλματα περιλαμβάνονται στην έκθεση "Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρελθόν - Παρόν", που εγκαινιάστηκε στη Ντόχα στις 28 Μαρτίου από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα.

Όταν η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον Ελληνα αναπληρωτή υπουργό, πληροφορήθηκε τις προθέσεις των οργανωτών, προσπάθησε να τους μεταπείσει.

Αυτό δεν κατέστη δυνατόν και ο κ. Τζαβάρας, έκπληκτος από την απαίτησή τους να εκθέσουν τα γλυπτά σκεπασμένα με πέπλα για να μη φαίνονται τα γεννητικά τους όργανα, αποφάσισε να μην εκτεθούν και να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Από την περασμένη εβδομάδα, και συγκεκριμένα από τις 19 του μηνός, έχουν επιστραφεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και θα επανεκτεθούν ελεύθερα στη θέση τους, κάτω από τον αττικό ουρανό, όπως μας είπε ο διευθυντής του Μουσείου κ. Κακαβάς.

Είναι αλήθεια πως τα μουσουλμανικά ήθη δεν επιτρέπουν σε κοινή θέα γυμνό κορμί, ακόμη κι αν είναι 2.500 ετών.

Όσο παράλογο κι αν ακούγεται σε όλους εμάς, οφείλει κανείς να σεβαστεί αυτή την ιδιαιτερότητα, όπως αναφέρουν πηγές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού.

Πηγή: skai.gr