Τιτανικός νούμερο δύο;

Την απόφασή του να χρηματοδοτήσει τη ναυπήγηση μίας δεύτερης έκδοσης του Τιτανικού κοινοποίησε ο αυστραλός πολυεκατομμυριούχος Κλάιβ Πάλμερ, προσθέτοντας ότι η κατασκευή του πλοίου θα ξεκινήσει στα τέλη του 2013.

Πρόθεση του πάμπλουτου αυστραλού επιχειρηματία είναι να κατασκευάσει ένα πλοίο που θα είναι σχεδιαστικά παρόμοιο με το θρυλικό υπερωκεάνιο. «Θα είναι εξίσου πολυτελές με τον αυθεντικό Τιτανικό, αλλά θα έχει φυσικά την τελευταία λέξη της τεχνολογίας του 21ου αιώνα και τα τελευταία συστήματα ασφάλειας και πλοήγησης», δήλωσε μέσω ανακοίνωσής του ο κ. Πάλμερ.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ο Τιτανικός ΙΙ θα είναι έτοιμος για το παρθενικό του ταξίδι, από το Λονδίνο έως τη Νέα Υόρκη, στα τέλη του 2016.

Η ανακοίνωση του κ. Πάλμερ έρχεται λίγες εβδομάδες έπειτα από την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη βύθιση του αυθεντικού Τιτανικού στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού.

Ο Τιτανικός, που θεωρούνταν αβύθιστος, συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο και βυθίστηκε κατά τη νύχτα μεταξύ 14 και 15 Απριλίου του 1912, προτού καν ολοκληρώσει το παρθενικό του ταξίδι. Παρέσυρε στον υγρό του τάφο περίπου 1.500 ανθρώπους και η βύθισή του παραμένει ένα από τα πλέον πολύνεκρα δυστυχήματα εν καιρώ ειρήνης στην ιστορία.

«Βεβαίως και θα βυθιστεί εάν του ανοίξεις μία τρύπα», σχολίασε ο κ. Πάλμερ, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων για το εάν ο Τιτανικός ΙΙ θα είναι εξίσου «αβύθιστος». «Θα σχεδιαστεί προκειμένου να μην βυθιστεί [...] αλλά εάν έχεις δεισιδαιμονίες, σαν κι εσάς, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί», συμπλήρωσε.

Η περιουσία του Κλάιβ Πάλμερ υπολογίζεται στα 795 εκατομμύρια δολάρια. Κατατάχθηκε στην 29η θέση στη λίστα των πλουσιότερων Αυστραλών για το 2012 που συνέταξε το περιοδικό Forbes.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος