"Κλόουν χωρίς σύνορα"

Ξέρουμε για τους "Γιατρούς" και τους "Δημοσιογράφους χωρίς σύνορα". Λιγότερο γνωστοί είναι οι «Κλόουν χωρίς σύνορα». Κι όμως εδώ και μερικά χρόνια σκορπούν το γέλιο στα παιδιά του κόσμου.

Οι "Κλόουν χωρίς σύνορα" ταξιδεύουν σε χώρες όπου τα παιδιά ζουν υπό αντίξοες συνθήκες και προσπαθούν με τις παραστάσεις τους να τους χαρίσουν γέλιο. Η διεθνής αυτή οργάνωση ιδρύθηκε το 1993 στην Ισπανία, ακολούθησαν αντίστοιχες οργανώσεις στη Γαλλία και τη Σουηδία, σήμερα συμμετέχουν συνολικά εννιά χώρες.
 
Το γερμανικό παράρτημα ιδρύθηκε το 2007 και έχει ταξιδέψει ήδη στη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Σρι Λάνκα. Το τελευταίο ταξίδι των Γερμανών κλόουν ήταν για δύο εβδομάδες στην Ινδία.

«Προσπαθήσαμε να μάθουμε μερικές ινδικές λέξεις, ώστε να καταλαβαίνουν τα παιδιά, αλλά αυτό είναι απλά αποσπασματικό. Όλο το πράγμα λειτουργεί άλλωστε ουσιαστικά χωρίς λέξεις», λέει ο Χέρμπερτ Τόμας, ο οποίος εργάζεται ως δικηγόρος στο Μόναχο, ταξίδεψε ωστόσο με τους "Κλόουν χωρίς σύνορα" για να διασκεδάσει τα παιδιά ενός ινδικού χωριού.

Μικρό, αλλά σημαντικό το έργο των κλόουν

Ο Χέρμπερτ Τόμας θεωρεί σημαντικό «να χαρίζει κανείς γέλιο στα παιδιά περιοχών, όπου υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι να γελά κάποιος».

Η Ινδία είναι μία τέτοια περιοχή, μια χώρα όπου ο πλούτος της αναπτυσσόμενης οικονομίας συνυπάρχει με τη φτώχεια και την πείνα. Τα περισσότερα από τα 100 παιδιά στο σχολείο του μικρού χωριού, που επισκέφθηκαν οι κλόουν στη Χαριάνα της βόρειας Ινδίας, είναι αγροτόπαιδα. Συνήθως δεν έχουν αρκετό φαγητό και οι οικογένειές τους εύχονται να μεγαλώσουν γρήγορα, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στη δουλειά στο χωράφι.

Οι στιγμές γέλιου, παιχνιδιού και χαλάρωσης που προσφέρουν οι "Κλόουν χωρίς σύνορα", φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση στα παιδιά.

Η 11χρονη Νίντι θεωρεί τη δημιουργία της οργάνωσής τους καταπληκτική ιδέα. Σε αυτό το μικρό χωριό η αναλογία αγοριών-κοριτσιών είναι 5-1.

Πολλοί γονείς θεωρούν περιττό έξοδο να στέλνουν τα κορίτσια στο σχολείο και προσπαθούν να τα παντρέψουν το γρηγορότερο ώστε να μην επιβαρύνουν τον ελλειμματικό οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η επίσκεψη των κλόουν χωρίς σύνορα μπορεί να είναι μόνο μία μικρή αναλαμπή χαράς στη δύσκολη ζωή των μικρών παιδιών. Παρόλα αυτά ο αυθόρμητος παιδικός ενθουσιασμός και η χαρά στα παιδικά μάτια μαγεύει τους κλόουν δίνοντάς τους ξεχωριστό κίνητρο να συνεχίσουν αυτό που κάνουν.
Πηγή: skai.gr