Το μυστήριο της πόλης Braunschweig

Υπάρχουν ιστορίες που είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές. Ο Henning Noske, συντάκτης στην εφημερίδα Braunschweiger Zeitung γνωρίζει καλά την αξία μιας τέτοιας ιστορίας. Τις τελευταίες ημέρες το τηλέφωνο του δεν σταματάει να χτυπάει από δημοσιογράφους που θέλουν να μιλήσουν μαζί του, σύμφωνα με την Spiegel Online International.

Όλα ξεκίνησαν με ένα άρθρο για μια ληστεία στην μικρή πόλη Braunschweig, στο γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Λίγο αργότερα, ένας φάκελος απεστάλη από ανώνυμο δωρητή στο τοπικό κέντρο υποστήριξης των θυμάτων της ληστείας. Ο φάκελος περιείχε 10.000 ευρώ σε μετρητά.

Φάκελοι με το ίδιο χρηματικό ποσό έχουν αποσταλεί τις τελευταίες ημέρες σε μια σειρά από οργανώσεις και ιδρύματα όπως σε: ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας, τέσσερις τοπικές εκκλησίες, μια χορωδία, μια ομάδα παροχής γευμάτων σε αστέγους και σε άλλες.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε, ο ανώνυμος δωρητής «ξαναχτύπησε». Ένας εργαζόμενος σε τοπικό ξενώνα βρήκε έναν φάκελο που περιείχε 10.000 ευρώ κάτω από το χαλάκι της πόρτας, καθώς έβγαζε έξω τα σκουπίδια.

Οι ανώνυμες αυτές δωρεές ακολουθούν το ίδιο μοτίβο, ένας λευκός φάκελος τοποθετείται ή αποστέλλεται στον παραλήπτη περιέχοντας συνήθως 10.000 χιλιάδες ευρώ. Επιπλέον, λέει ο Noske, «τα χρήματα συχνά συνοδεύονται από ένα άρθρο από την εφημερίδα μας». Η δωρεά του Σαββατοκύριακου συνοδευόταν από ένα άρθρο της εφημερίδας Braunschweiger Zeitung με θέμα τον ξενώνα.

Η εφημερίδα δέχεται πλέον πολυάριθμες προτάσεις από ιδρύματα και κέντρα που επιδιώκουν να γίνουν γνωστά στον ανώνυμο ευεργέτη ελπίζοντας ότι θα τους αποστείλει τον λευκό φάκελο.

Το μυστήριο του καλού Σαμαρείτη έχει συναρπάσει τους κατοίκους της Braunschweig, οι οποίοι θέλουν να πιστεύουν ότι η πόλη τους έχει αποκτήσει έναν φύλακα άγγελο.

Πηγή: Επιμέλεια: Ελισάβετ Σεργιάδου