Αργός ο τυρανόσαυρος Ρεξ

Είχε μήκος πάνω από 13 μέτρα, το ύψος του έφθανε τα 6-7 μέτρα και το βάρος του κυμαινόταν (σύμφωνα με τα γνωστά δείγματα) μεταξύ 6 και 12 τόνων.

Το κρανίο του μπορούσε να φθάσει το 1,5 μέτρο και ήταν σε θέση να καταπιεί 230 κιλά κρέας και κόκαλα με μια μόνο μπουκιά.

Ωστόσο, ο περίφημος Τυρανόσαυρος Ρεξ, το μεγαλύτερο ίσως σαρκοφάγο ζώο της ξηράς, υστερούσε σε κάτι και η αιτία δεν είναι άλλη από το στοιχείο ακριβώς που τον καθιστούσε τρομακτικό: το μέγεθός του.

Πρόσφατη έρευνα ομάδας Αμερικανών ερευνητών, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Journal of Theoretical Biology, έδειξε ότι, παρά την ικανότητά του να καταβροχθίζει τεράστιες ποσότητες, ο Ρεξ θα πρέπει να αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες στην εξασφάλιση τροφής αν επέλεγε ως θύμα του ένα πολύ μικρότερο αλλά αρκούντως ευκίνητο ζώο.

Με τη χρήση υπολογιστών, οι ερευνητές επεδίωξαν να προσδιορίσουν την ταχύτητα με την οποία μπορούσε να τρέχει και να στρέφεται ο Ρεξ, σε συνάρτηση με το βάρος του.

Το συμπέρασμά τους ήταν ότι το ζώο δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 40 χιλιόμετρα την ώρα, και ότι θα χρειαζόταν δύο δευτερόλεπτα για μια απλή στροφή 45 μοιρών.

Ο Δρ Τζον Χάτσινσον, που υπήρξε επικεφαλής των ερευνών στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, δήλωσε στο BBC ότι ο Ρεξ "δεν μπορούσε να έχει βάρος 3-4 τόνους, όπως έχουν ισχυρισθεί κάποιοι. Θα πρέπει να ζύγιζε 6 με 8 τόνους".

Το γεγονός αυτό επηρέαζε αναπόφευκτα την ικανότητά του για κίνηση.

Οι ερευνητές υπολόγισαν το κέντρο βάρους και την αδράνεια του ζώου, που έπαιζαν αποφασιστικό ρόλο τόσο στην εμφάνισή του όσο και στον τρόπο με τον οποίον μπορούσε να στέκεται και να κινείται.

Για πρώτη φορά υπήρξε υπολογισμός όσον αφορά την ικανότητα του Ρεξ να στρέφεται, αλλά και εικασίες ακριβείας για την ταχύτητά του, που σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας κυμαινόταν μεταξύ 25 και 40 χιλιομέτρων την ώρα.

Όπως επισήμανε ο Δρ Χάτσινσον, "τόσο ο Τυρανόσαυρος Ρεξ όσο και τα ζώα που κυνηγούσε ήταν πελώρια πλάσματα". Αυτό σημαίνει βέβαια ότι ένα αισθητά μικρότερο ζώο θα κατόρθωνε να ξεφύγει από τον Ρεξ με αρκετή ευκολία. "Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το οικοσύστημα εκείνο λειτουργούσε πιο αργά απ' ό,τι νομίζαμε", προσέθεσε ο Δρ Χάτσινσον.

Πάντως, ο Δρ Πολ Μπάρετ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου επισημαίνει ότι, αν και τα ευρήματα αυτά καταρρίπτουν την εικόνα του Ρεξ ως παντοδύναμου αρπακτικού, δεν τον καθιστούν λιγότερο τρομακτικό: "είχε ένα τεράστιο στόμα, με πάνω από 60 δόντια μήκους 30 εκατοστών".

Επομένως, ένα ζώο που θα ήταν αρκετά μικρό για να έχει βάσιμες ελπίδες ότι θα ξεγλιστρούσε από τα δόντια του Ρεξ, δεν θα αργούσε να γίνει πολτός σε περίπτωση αποτυχίας.
Πηγή: Νίκος Σταμπάκης