Κλείσιμο

Το ραντεβού με την ιστορία 50 έτη μετά: Χρονικό και εκτόξευση του Apollo 11

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη της αποστολής του Apollo 11, όπου επέβαιναν οι πρώτοι άνθρωποι που θα πατούσαν στην Σελήνη.

Ο Πύραυλος Saturn V του Apollo 11 εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κένεντι – γνωστό πλέον ως Ακρωτήριο Κανάβεραλ – στις 16 Ιουλίου του 1969 με τριμελές πλήρωμα που αποτελούνταν από τους αστροναύτες Νιλ ’ρμστρονγκ, «Μπαζ» Όλντριν και Μάικλ Κόλινς.



Αποστολή τους ήταν να εκπληρώσουν τον εθνικό στόχο που είχε θέσει στις 25 Μαΐου του 1961 ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κένεντι, ο οποίος είχε ζητήσει επανδρωμένη προσσελήνωση και ασφαλή επιστροφή των αστροναυτών στην Γη.

Στις 20 Ιουλίου το όχημα προσεδάφισης Eagle – που μετέφερε τον ’ρμστρονγκ και τον Όλντριν – έφτασε στην επιφάνεια του δορυφόρου μας, στην Θάλασσα της Γαλήνης, 6,5 χιλιόμετρα από το σημείο που είχε επιλεγεί αρχικά. «Χιούστον, το Eagle προσεδαφίστηκε», ακούστηκε στον ασύρματο.


Δευτερόλεπτα πριν την προσσελήνωση

Περίπου 109 ώρες και 42 λεπτά μετά την εκτόξευση ο ’ρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην Σελήνη, που ακόμα συνιστά μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές και επιστημονικές επιτυχίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Εκτιμάται πως 650 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούσαν όταν ο ’ρμστρονγκ εκστόμισε την ιστορική πλέον φράση «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα». Η κάθοδός του στην σκάλα κινηματογραφήθηκε από κάμερα που είχε τοποθετηθεί στην άτρακτο.


Η στιγμή που ο ’ρμστρονγκ πατά για πρώτη φορά στην Σελήνη

Είκοσι λεπτά αργότερα ο Όλντριν έγινε ο δεύτερος άνθρωπος που βάδισε στον δορυφόρο μας. Οι δύο άνδρες έστησαν το τρίποδο με την κάμερα που έλαβε τις ιστορικές φωτογραφίες από την επιφάνεια της Σελήνης. Μισή ώρα αργότερα ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους δύο αστροναύτες.



Ο Όλντριν με την σημαία των ΗΠΑ και στην σκάλα του σκάφους προσελήνωσης

Ο ’ρμστρονγκ και Όλντριν παρέμειναν στην επιφάνεια της Σελήνης για 21 ώρες και 36 λεπτά, που περιελάμβαναν επτάωρη ανάπαυση. ’φησαν πίσω τους μετάλλια στην μνήμη πέντε αστροναυτών και κοσμοναυτών που είχαν σκοτωθεί σε δυστυχήματα και έναν δίσκο σιλικόνης με μηνύματα καλής προαίρεσης από 73 χώρες.

Το Apollo 11 επέστρεψε ασφαλώς στην Γη στις 24 Ιουλίου, και προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό 195 ώρες και 18 λεπτά μετά την εκτόξευση.

Όποιος θέλει να παρακολουθήσει λεπτό προς λεπτό την αποστολή με τα επίσημα δεδομένα και τις ανταλλαγές στον ασύρματο μπορεί να το κάνει ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr