Πως μπορεί το videogame Assasins Creed να σώσει την Παναγία των Παρισίων

Η δημοφιλής σειρά βιντεοπαιχνιδιών Assasin’s Creed θα μπορούσε να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου τμήματος της Παναγίας των Παρισίων.

Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του Καθεδρικού ναού στο Παρίσι, του οποίου το βέλος, η στέγη και ορισμένα ξυλόγλυπτα, καταστράφηκαν στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας, πιθανώς θα βασιστούν κυρίως στην τρισδιάστατη χαρτογράφηση. Σε αυτόν τον τομέα το ιστορικό παιχνίδι της Ubisoft μπορεί να φανεί ιδιαιτέρως πολύτιμο.

Συγκεκριμένα, ο τίτλος της σειράς Assasin’s Creed Unity που τοποθετείται χρονικά στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης περιλαμβάνει μία ακριβέστατη αναπαράσταση του ναού, στον οποίο ο παίχτης μπορεί να περιηγηθεί και να ανακαλύψει τα μυστικά του.

Η υπεύθυνη σχεδιασμού του παιχνιδιού Caroline Miousse πέρασε δύο ολόκληρα χρόνια στο Παρίσι καταγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια τον εμβληματικό ναό, προκειμένου να μπορέσει να τον αναπαραστήσει εικονικά στο παιχνίδι.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη γαλλική πρωτεύουσα η Miousse συνεργάστηκε με καλλιτέχνες και ιστορικούς προκειμένου να εξασφαλίσει ότι ο ναός θα αποτυπωθεί στο παιχνίδι με τη μεγαλύτερη δυνατή καλλιτεχνική και ιστορική ακρίβεια. Το αποτέλεσμα δεν είναι ιστορικά ακριβές, καθώς τα κωδωνοστάσια του ναού προστέθηκαν στην πραγματικότητα έπειτα από την εποχή κατά την οποία διαδραματίστηκαν τα γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης, ενώ πολλά από τα έργα τέχνης που κοσμούν το εσωτερικό της εκκλησίας προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και δεν ήταν δυνατό να απεικονιστούν στην εικονική εκδοχή του ναού.

Σύμφωνα με το National Geographic, η ομάδα που θα αναλάβει την αποκατάσταση του ναού θα έχει στη διάθεσή του και την μελέτη του ιστορικού τέχνης Άντριου Τάλλον, ο οποίος έχει δημιουργήσει με την τεχνική σάρωσης με λέιζερ ένα αντίγραφο του κτηρίου «σε ακρίβεια 5 χιλιοστών»