Συνέδριο South by Southwest 2019: Στην αναζήτηση της... ευκαιρίας (ΦΩΤΟ)

13 άνθρωποι, κυρίως 20άρηδες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τα Ιωάννινα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, φωνάζουν, κάνουν πλάκα, κινούνται ασταμάτητα παρότι είναι 8 το πρωί στο Όστιν του Τέξας και έχουν μόλις φτάσει μετά από 23 ώρες ταξιδιού. 

Το σκηνικό θυμίζει πενθήμερη εκδρομή όπως εύστοχα παρατηρεί ένας από αυτούς. Το μόνο που δημιουργεί απορίες είναι ο προορισμός. Τέξας...Για ποιο λόγο άραγε να ταξιδέψει κανείς μέχρι εκεί; Μήπως αναζητά το προσωπικό του Ελντοράντο; Θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις κι έτσι το Συνέδριο South By Southwest (SXSW) 2019. Ένα φεστιβάλ, συνέδριο, πανηγύρι, έκθεση του νέου κόσμου που έρχεται, του πλανήτη που αλλάζει γρήγορα και ανυπόμονα. Μια συνάντηση λαμπρών μυαλών από όλο τον πλανήτη που θέλουν να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις, τεχνικές, εφαρμογές, μουσικές και καινοτομίες. Να δικτυωθούν και να κυρίως να βρουν αυτούς που θα πιστέψουν στις ιδέες τους.

Για να καταλάβετε τη δυναμική του συνεδρίου, που πιθανότατα δεν έχετε ξανακούσει στη ζωή σας, πέρσι το παρακολούθησαν 75.000 άτομα και συμμετείχαν 5000 ομιλητές, ενώ 102 χώρες είχαν παρουσία. Φυσικά εδώ βρίσκονται και όλοι οι «μεγάλοι» του χώρου. Google, Facebook, Amazon, ενώ δεν λείπουν αυτοκινητοβιομηχανίες και πολυεθνικές, καθώς το SXSW δεν αφορά μόνο το internet και τα media. Παρακολουθεί τις νέες τάσεις στη μουσική, τη γεωργία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα κρυπτονομίσματα, τον χώρο της υγείας, αλλά και του design. Κοινώς όλη μας τη ζωή.

Μπορεί όμως μια ιδέα από την Ορεστιάδα ή μια εφαρμογή από τη Λαμία να σταθεί στην παγκόσμια αγορά; Αυτό θα το δείξει το αποτέλεσμα της ελληνικής συμμετοχής στο South by Southwest. Και οι 13 πάντως, 11 άνδρες και 2 γυναίκες που ταξίδεψαν μέχρι εδώ έχουν ξεχυθεί από την πρώτη στιγμή στο κυνήγι της ευκαιρίας. 

Αμέσως μετά την εγγραφή, ξεκίνησαν τα ραντεβού με δυνητικούς επενδυτές και συμβούλους, ενώ παράλληλα παρακολουθούν εργαστήρια για να βελτιώσουν το «περιτύλιγμα» και τη στρατηγική τους. Ακούς συνεχώς λέξεις όπως pitching, networking, connectivity, investor angels και opportunities. Λέξεις που δίνουν ελπίδα, καθώς δείχνουν ότι στο νέο κόσμο, πολλοί είναι αυτοί που από το γραφείο τους στο κέντρο της Αθήνας ή το ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κρήτης, μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση από την άλλη άκρη του κόσμου, να αναπτυχθούν και να παραμείνουν στην πατρίδα τους, δουλεύοντας όμως με το βλέμμα στραμμένο στην παγκόσμια αγορά.

Ο ΣΚΑΪ και το skai.gr ακολουθούν την αποστολή και τις επόμενες ημέρες θα σας παρουσιάσουν αναλυτικά τις ομάδες και τις προσπάθειες τους, αλλά και όσα εντυπωσιακά παρουσιάζονται στο συνέδριο South by Southwest.
 

Πηγή: Αποστολή Όστιν, Τέξας: Γιάννης Αδαμίδης