'Ερευνα για την συσχέτιση επιστήμης και ανθρώπινων αισθήσεων από το ΕΙΕ

Τα αποτελέσματα των ερευνών για τη σχέση της επιστήμης με τις αισθήσεις, καθώς και τον αντίκτυπό τους στην καθημερινή ζωή, παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council-ERC), -με τη βοήθεια διαδραστικών πειραμάτων, στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ).

Η δράση με τίτλο «Ιστορίες σύγχρονης επιστημονικής Έρευνας» διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ERC=Science², από την Ελληνογερμανική Αγωγή που είναι ο εταίρος του έργου για την Ελλάδα και από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να πειραματισθούν με παιχνίδια αντίληψης ή να ανακαλύψουν ποιά μέρη του ανθρώπινου εγκεφάλου συνδέονται με ποιές αισθήσεις.

Στελέχη του ΕΚΤ ενημέρωσαν τους επισκέπτες για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσφέρει το ΕRC στους Έλληνες ερευνητές.

Το έργο ERC=Science², το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, συντονίζεται πανευρωπαϊκά από τον οργανισμό Science Business και σε αυτό συμμετέχουν οργανισμοί, πανεπιστήμια, μουσεία επιστημών και άλλοι φορείς από 37 χώρες της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου προγραμματίζονται περισσότερες από 75 αφηγηματικές εκδηλώσεις σε πολλές διαφορετικές χώρες και γλώσσες. Μουσεία επιστήμης και φυσικής ιστορίας, πανεπιστήμια, σχολεία και ερευνητικοί οργανισμοί στην Ευρώπη φιλοξενούν τις εκδηλώσεις.

Η πανευρωπαϊκή επικοινωνιακή εκστρατεία για το ERC έχει ως στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον του κοινού για την επιστήμη, να αναδείξει την επιστημονική έρευνα που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, να ενισχύσει το ERC και να ενθαρρύνει τις αιτήσεις υποτροφιών από μια νέα γενιά ερευνητών.

Πηγή: AMΠΕ