Το νέο όπλο της γης ενάντια στους αστεροειδείς

Η NASA προχώρησε πρόσφατα στην παρουσίαση της ερευνητικής ομάδας DART (συντομογραφία των Double Asteroid Redirection Test) η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη της πρώτη γήινης ασπίδας προστασίας του πλανήτη ενάντια στους αστεροειδής. Αν και ο τελευταίος μεγάλος αστεροειδής έπληξε τον πλανήτη μας περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια πίσω, η NASA ισχυρίζεται πως είναι πολλά τα περιστατικά που έχουν λάβει χώρα και είναι πιθανό να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές.

Εν συντομία στην παρουσίαση της ομάδας DART, αναφέρθηκαν δύο περιπτώσεις όπου αστεροειδής έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η πρώτη έλαβε χώρα το 1908 όταν αστεροειδής κυριολεκτικά εξαφάνισε δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους στη Σιβηρία και η δεύτερη το 2013 όταν μετεωρίτης εξερράγη μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα με τα θραύσματά του να τραυματίζουν περισσότερους από 1500 ανθρώπους στην πόλη Chelyabinsk στη Ρωσία.

Η ομάδα DART πάντως βρίσκεται πολύ κοντά (σ.σ η πρώτη αποστολή είναι προγραμματισμένη για το 2020) στην λύση από τους «ενοχλητικούς» και «απρόσκλητους» επισκέπτες της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ομάδας έχει αναπτυχθεί ένα ειδικό σύστημα το οποίο θα είναι σε θέση να εντοπίζει βάση πορείας και μεγέθους τους επικίνδυνους αστεροειδής και χτυπώντας τους με ηχητικό κύμα (9 φορές μεγαλύτερο σε ένταση από την ταχύτητα μίας σφαίρας) να τους εκτρέπει της πορείας τους.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο σήμερα η γη απειλείται από αστεροειδής ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας υπήρξε καθησυχαστικός σημειώνοντας «δεν υπάρχουν σήμερα αστεροειδείς, ορατοί με τα δικά μας τουλάχιστον μέσα που να απειλούν τον πλανήτη».
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης