ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Επιστημονικές δράσεις στο Ίδρυμα Ευγενίδου ενόψει του Θερινού Ηλιοστασίου

Το Ίδρυμα Ευγενίδου προσκαλεί το κοινό σε μία «επιστημονική γιορτή» για τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου.

 
Το Ίδρυμα Ευγενίδου προσκαλεί το κοινό σε μία επιστημονική γιορτή για την μεγαλύτερα ημέρα του χρόνου, με εκδηλώσεις εντός και εκτός του Θόλου.

Σε δύο δωρεάν προβολές της ψηφιακής παράστασης «ROSETTA», προσκαλεί το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο το κοινό, την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, μία ημέρα πριν από το Θερινό Ηλιοστάσιο.

Τις παραστάσεις θα προλογίζει ο κ. Άρης Μυλωνάς (Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης), ενώ μόλις νυχτώσει, τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (καιρού επιτρέποντος) θα παρουσιάζουν στο κοινό τον Δία και τον Κρόνο και γενικά τον έναστρο νυχτερινό ουρανό της μικρότερης νύχτας του χρόνου!Με την ευκαιρία αυτή, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, θα φιλοξενηθεί η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση Επιστήμης και Τεχνολογίας, που για έκτη συνεχή χρονιά διοργανώνουν οι Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), του Δήμου Καλλιθέας, του Δήμου Π. Φαλήρου, καθώς και οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες που εδρεύουν στην περιοχή, του Παντείου και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11) και οι διοργανωτές προτείνουν πολλές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ενόψει του Θερινού Ηλιοστασίου 

Ψηφιακή παράσταση θόλου «ROSETTA»

Η «ROSETTA» είναι μία πλανηταριακή παράσταση αφιερωμένη στην ομώνυμη σημαντική διαστημική αποστολή στην καρδιά του Κομήτη «67P Τσιριούμοφ-Γερασιμένκο». Μέσα από την παράσταση, το κοινό γνωρίζει καλύτερα τον Κλιμ Τσιριούμοφ – τον άνθρωπο που ανακάλυψε τον Κομήτη 67P – και να παρακολουθήσουμε εικόνες τόσο από την δεκαετή αποστολή του διαστημοπλοίου ROSETTA όσο και από το σκάφος PHILAE που προσεδαφίστηκε στην επιφάνειά του. 

Παρατήρηση του Νυχτερινού Ουρανού με Τηλεσκόπια

Τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης υποδέχονται το κοινό και  παρουσιάζουν τον Δία και τον Κρόνο και γενικά τον έναστρο νυχτερινό ουρανό της μικρότερης νύκτας του χρόνου!
Ώρες 21:00 έως 24:00.

Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab

«Αυτόνομο Ρομποτικό Όχημα Αποφυγής Εμποδίων»

Η φύση είναι η πηγή έμπνευσης για το πεδίο της ρομποτικής και οι μηχανικοί προσπαθούν να την μιμηθούν, σε πολλές περιπτώσεις. Σε αυτήν την πρόκληση, οι μαθητές/τριες κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ένα τρίκυκλο ρομπότ, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να πλοηγείται στον χώρο αποφεύγοντας τα εμπόδια που εμφανίζονται στην πορεία του.

Το ρομπότ μιμείται τον τρόπο που κάποια ζώα, όπως οι νυχτερίδες (ή τα δελφίνια κ.λπ.) «βλέπουν» σε φυσικό σκοτεινό περιβάλλον. Το ρομπότ βασίζεται στην ανοιχτή πλατφόρμα arduino και συμπεριλαμβάνει τους κατάλληλους αισθητήρες απόστασης (αισθητήρες υπερήχων), ώστε να «αντιλαμβάνεται» τα εμπόδια... Ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα που θα βγάλουν τα παιδιά είναι ότι το ρομπότ «βλέπει»... «ακούγοντας».
Ώρα: 18:00-20:30

Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να στείλουν αίτηση συμμετοχής μέσω email στο: utechlab@eef.edu.gr ή να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 210 9469694.


Βιβλιοθήκη

Ο Πλανήτης Dewey» - Ψηφιακή εκπαιδευτική δραστηριότητα για παιδιά

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, παρουσιάζει το ψηφιακό εκπαιδευτικό παιχνίδι με τίτλο: «Ο Πλανήτης Dewey».

Τα παιδιά μαθαίνουν με ευχάριστο τρόπο, πώς να αναζητούν, να αξιολογούν και να αξιοποιούν τις πληροφορίες που εντοπίζουν από την ποικιλία πληροφοριακών πηγών, που τους προσφέρει μια βιβλιοθήκη.
Ώρα: 18:30-19:30.

Βιωματικά εργαστήρια STEM

Σε αυτά τα εργαστήρια, που συνδιοργανώνονται από τις Βιβλιοθήκες του ΠΙΟΠ και του Ιδρύματος Ευγενίδου, οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν πολύ απλούς φακούς, με LED και μπαταρίες και θα εισαχθούν βιωματικά σε βασικές έννοιες ηλεκτρικών κυκλωμάτων και ηλεκτρονικών στοιχείων.

Επιπλέον θα «ζωγραφίσουν» χρησιμοποιώντας τους φακούς τους και την τεχνική του light-painting και θα δημιουργήσουν ομαδικές φωτογραφίες μακράς έκθεσης σε σκοτεινό δωμάτιο και τέλος, θα εξερευνήσουν πρωτότυπους τρόπους αλληλεπίδρασης με τους υπολογιστές, προσβάσιμους από ΑμεΑ, αξιοποιώντας ηλεκτρονικά κυκλώματα που μετατρέπουν οτιδήποτε αγώγιμο σε πληκτρολόγιο.
Ώρα: 19:00-22:00.

Γεωγραφικές πληροφορίες του Χάρτη του Kitchener για τη νήσο Κύπρο (έκδοσης 1885)

Η Ομάδα Εφαρμοσμένης Γεωγραφίας και Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Sylvia Ioannou Foundation παρουσιάζουν στο κοινό την ψηφιακή εκδοχή του ιστορικού χάρτη του λόρδου Kitchener για τη νήσο Κύπρο.

Ο χάρτης αυτός, ο οποίος εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1885, αποτελεί την πρώτη λεπτομερή χαρτογράφηση της Κύπρου και περιέχει πληθώρα από ιδιαίτερες πληροφορίες γεωγραφικού, ιστορικού αλλά και πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Με αφορμή τον χάρτη αυτόν παρουσιάζονται οι βασικές αρχές της χαρτογραφίας και δίνονται στοιχεία για την εξέλιξή της, μέχρι και τη σημερινή ψηφιακή της μορφή.
Ώρα: 18:30-22:00.


«Γοητευτικές ιστορίες ηλεκτρισμού»

Παρουσίαση βιωματικού, διαδραστικού προγράμματος από το 4ο ΓΕ.Λ. Π. Φαλήρου.
oΜαθητές και μαθήτριες του 4ου ΓΕ.Λ. Παλαιού Φαλήρου, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποίησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με τη συμμετοχή της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου και τη συνεργασία του ευρωπαϊκού έργου STEMforyouth.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι μυστηρίου και πειραματισμού. Μία χρονομηχανή και ένας χάρτης θα σας οδηγήσουν στον κόσμο του Ηλεκτρισμού. Περιπλανώμενοι στη Βιβλιοθήκη μας, θα αναζητήσετε μυστικά κρυμμένα σε βιβλία, πίνακες ζωγραφικής και πειραματικές διατάξεις.
Ξεναγοί και πειραματιστές θα είναι οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες
Ώρα: 19:00 – 21:00.

«Κάποτε στην παλιά Ελλάδα» - Διδακτική, μουσικοθεατρική, διαδραστική παράσταση

Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Π. Φαλήρου «φέρνει» στο Ίδρυμα Ευγενίδου την Εκπαιδευτική Θεατρική Ομάδα «ΕΝ ΟΔΩ» με μια παράσταση που συλλαμβάνεται, γράφεται και σκηνοθετείται από τον δρ. Περιβάλλοντος, Πανεπιστημιακό Καθηγητή και συγγραφέα Αντώνη Γάκη.

Τα Παλαιά παραδοσιακά επαγγέλματα όπως ο Εφημεριδοπώλης, ο Λατερνατζής, ο Ράφτης, ο Καφεπαντοπώλης κ.ά., αναγεννιούνται επί σκηνής με στόχο να προσφέρουν την ευκαιρία στους μικρούς ήρωες της ζωής μας να γνωρίσουν από κοντά τα επαγγέλματα εκείνα που αποτελούν το θεμέλιο του σύγχρονου κόσμου αλλά και να ξυπνήσουν τις αναμνήσεις όσων έχουν γίνει μάρτυρες εκείνης της εποχής. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από δρώμενα αναπαράστασης της Αγοράς του Κέντρου της παλιάς Αθήνας, με την συμμετοχή πάντα των παιδιών, που γίνονται πρωταγωνιστές σε μοναδικές θεατρικές δραστηριότητες.

Στο τέλος της θεατρικής παράστασης ο συγγραφέας - σκηνοθέτης δρ. Αντώνης Γάκης θα προσφέρει ΔΩΡΟ στο κάθε παιδί το αντίστοιχο παιδικό διδακτικό παραμύθι της παράστασης, καθώς στόχος μας είναι η γνώση μέσω του θεάματος αλλά και η φιλαναγνωσία.
Ώρα: 20:00 – 21:00.

Έκθεση Έργων Τεχνολογίας μαθητών/τριών των Γυμνασίων του Δήμου Καλλιθέας
Ώρα: 18:00-22:00.
Ηλικίες: Μικροί και μεγάλοι. 
Η Space X του Έλον Μάσκ έθεσε σε τροχιά δύο περιβαλλοντικούς δορυφόρους
Ένας πύραυλος Falcon 9 της αμερικανικής εταιρείας Space X του Έλον Μασκ έθεσε την Τρίτη το βράδυ σε τροχιά...
23.05.2018, 08:38
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ— Ανακαλύφθηκε ο πρώτος «μόνιμος» αστεροειδής από άλλο ηλιακό σύστημα
Η τροχιά του είναι ανάποδη από τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος και πιστεύεται ότι προήλθε από άλλο...
22.05.2018, 09:59
Mοτοσικλέτας από βιοπλαστικά υλικά για πρώτη φορά από το ΑΠΘ
Ο κινητήρας της πρωτότυπης μοτοσικλέτας είναι ο KTM RC 250 μοντέλο του 2016, είναι μονοκύλινδρος...
21.05.2018, 12:37
Η συνάντηση Ζάκερμπεργκ με τους Ευρωβουλευτές θα μεταδοθεί σε livestreaming
Η αυριανή συνάντηση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, επικεφαλής του Facebook, με τους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες για...
21.05.2018, 12:21
ΕΠΙΣΤΗΜΗ— Η φτώχεια βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο σύμφωνα με έρευνα
Το εισοδηματικό επίπεδο ενός ανθρώπου και ο εγκέφαλός του δεν είναι άσχετα πράγματα - και αυτό δεν αφορά...
21.05.2018, 09:43
ΕΠΙΣΤΗΜΗ— Ο Χίτλερ πέθανε χωρίς αμφιβολία το 1945 στο Βερολίνο σύμφωνα με έρευνα
Ο Αδόλφος Χίτλερ πέθανε χωρίς αμφιβολία στο υπόγειο καταφύγιό του στο Βερολίνο τον Απρίλιο του 1945...
21.05.2018, 08:27
Έσπασε τα «κοντέρ» στο Twitter o γάμος Χάρι – Μέγκαν
Σχεδόν έξι εκατομμύρια tweets αναρτήθηκαν χθες Σάββατο για τον γάμο μεταξύ του πρίγκιπα Χάρι και της...
20.05.2018, 09:32
ΕΠΙΣΤΗΜΗ— Κίνα: Στο διάστημα ο πρώτος ιδιωτικός πύραυλος (BINTEO)
Η Κίνα εκτόξευσε τον πρώτο πύραυλο που κατασκεύασε ιδιωτική κινεζική εταιρεία.
18.05.2018, 09:13
Κάθε συναλλαγή Bitcoin καταναλώνει το ρεύμα ενός νοικοκυριού για ένα μήνα
Έως το τέλος του 2018 το Bitcoin μπορεί να χρησιμοποιεί το 0,5% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας
17.05.2018, 11:25
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ— Σημαντική ανακάλυψη: Εντοπίστηκε γαλαξίας με το πιο μακρινό οξυγόνο
Αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα πολύ μακρινό γαλαξία, όπου εκτιμάται ότι άρχισαν να σχηματίζονται άστρα απρόσμενα...
16.05.2018, 18:17

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 22  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.