«Έξυπνο» κολάν γυμναστικής με πτερύγια ζωντανών κυττάρων από το MIT

Μία «έξυπνη» φόρμα γυμναστικής με πτερύγια, από τεχνολογικά εξελιγμένο ύφασμα που ανταποκρίνεται σε πραγματικό χρόνο στην επιδερμική θερμοκρασία των αθλητών, δημιούργησαν επιστήμονες του MIT.

Η εφεύρεση του υφάσματος Biologic βασίζεται κυριολεκτικά στον τρόπο ζωής των βακτηρίων Bacillus Subtilis, που ανακαλύφθηκαν πριν από 1.000 στην Ιαπωνία και χρησιμοποιούνται κατά κόρον, όχι στην ένδυση, αλλά στις μαγειρικές ζυμώσεις.

Στο γάζι των κρυφών πτερυγίων εξαερισμού του κολάν έχουν «ραφτεί» κύτταρα των μικροοργανισμών αυτών, σχηματίζοντας σχισμές που συρρικνώνονται ή διογκώνονται ανάλογα με τις διακυμάνσεις της υγρασίας. 

Όταν ο αθλητής ιδρώνει, τα πτερύγια αυτομάτως ανοίγουν κι όταν, μετά από λίγα λεπτά, το δέρμα αρχίσει να ψύχεται πάλι, αυτά αμέσως ξανακλείνουν. 

Η ίδια τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε παπούτσια και αθλητικές φόρμες ποδηλατών, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο είδος ένδυσης κρίνεται βολικό. 

Το μήκος και το πλάτος των πτερυγίων ποικίλει πάνω στο κολάν, με τους σχεδιαστές του να έχουν φροντίσει για μεγαλύτερα ανοίγματα πάνω από τις μυϊκές ομάδες που παράγουν μεγαλύτερη θερμότητα, υποχρεώνοντας το δέρμα σε πιο έντονη εφίδρωση.

Ενσωματώνοντας αυτά τα ζωντανά κύτταρα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τους φυσικούς μηχανισμούς τους σε μία μεγάλη γκάμα εφαρμογών, σχολιάζει o επικεφαλής της ομάδας που έκανε την δημοσίευση, Γουέν Γουάνγκ.

Ο Γουάνγκ εξηγεί πως ιδιότητες όπως αυτή του φθορισμού ήδη χρησιμοποιούνται για την προστασία των αθλητών, κάνοντας την παρουσία τους αντιληπτή από μακριά στους οδηγούς οχημάτων ενώ προβλέπει πως στο μέλλον η εκμετάλλευση των χημικών μηχανισμών που αφορούν στις οσμές, θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη και «ρούχα που ευωδιάζουν» μετά από έντονη σωματική άσκηση.




Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας