Ο Έλον Μασκ θέλει να γίνουμε cyborgs (για το καλό μας)

Η απευθείας σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι ο ιδρυτικός στόχος της Neuralink, της νέας εταιρίας του μεγιστάνα και εφευρέτη μηχανικού από τη Νότια Αφρική, Έλον Μασκ.

Ο CEO της Space X και της Tesla Motors, εκτός από τον εποικισμό του πλανήτη Άρη, εξερευνά τώρα και την τεχνολογία της περίφημης «νευρικής δαντέλας». Στη θεωρία, η εμφύτευση μικροσκοπικών ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο θα έδινε, με το κατάλληλο λογισμικό, την δυνατότητα ταχύτατης υπολογιστικής αλληλεπίδρασης στους χρήστες.

Αν και ο Μασκ δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τη νέα εταιρία, ο ίδιος προανήγγειλε μέσω twitter την παρουσιάσει της Neuralink μέσα στην επόμενη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Όπως άλλωστε είχε δηλώσει και παλιότερα για τη e-γκεφαλική σύνδεση «κάποιος πρέπει να το κάνει. Αν κανείς άλλος δεν το επιχειρήσει θα το κάνω εγώ».

Η Neuralink έχει ήδη καταχωρηθεί στα αρχεία της πολιτείας της Καλιφόρνια, από τον περασμένο Ιούλιο, ως εταιρία «ιατρικών ερευνών, με βασικό («σχεδόν μόνο») επενδυτή τον νοτιοαφρικανό επιχειρηματία.

Για την ώρα, η τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου – μηχανής είναι μονόδρομη, επιτρέποντας στους ασθενείς με εγκεφαλικές βλάβες την αποστολή περιορισμένων εντολών. Τον τελευταίο καιρό ωστόσο καταγράφεται σημαντική πρόοδος αφού σε μερικά αμερικανικά πειράματα, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να κάνουν χρήστες να «νιώσουν» δεδομένα που προέρχονται από υπολογιστές.

Πάντως ο Μασκ θεωρεί την οργανική συγχώνευση της φυσικής νοημοσύνης με την τεχνητή απαραίτητη. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να μετατραπούν σε cyborgs αν θέλουν να «παραμείνουν εντός κλίματος» σε έναν μέλλον που θα κυριαρχείται από μονάδες τεχνητής νοημοσύνης», παρατηρούσε τον περασμένο μήνα, μιλώντας στην Διάσκεψη Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (World Government Summit), στο Ντουμπάι. 


Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας