Εργαστήρια προγραμματισμού για νέους στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Δύο νέα εργαστήρια προγραμματισμού για νέους, που οργανώνει αυτόν τον Οκτώβριο το Εργαστήριο τεχνολογίας U Τech Lab, του Ιδρύματος Ευγενίδου, περιμένουν τους μαθητές και τις μαθήτριες Ε’ και Στ’ Δημοτικού και Α’ Β’ και Γ’ Γυμνασίου, για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό και την δημιουργία κώδικα.

Πρόκειται για τα εργαστήρια «HTML & CSS: Μιλώντας τη γλώσσα του διαδικτύου» και «Google CS First: Προγραμματισμός για παιδιά!», δυο πρωτότυπα εργαστήρια που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εβδομάδας προγραμματισμού 2016.

Τα εργαστήρια βασίζονται δηλαδή στην πρακτική εξάσκηση και τη δημιουργία ενός τελικού πρότζεκτ.  Απαραίτητο για αυτό είναι μόνο το ενδιαφέρον και η διάθεση να εξασκήσουν τη δημιουργική και αναλυτική σκέψη, καθώς δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση κώδικα ή προγραμματισμού!

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απαιτείται όμως κράτηση στο τηλέφωνο του UTechLab 210 9469 694.

Λίγα λόγια για τα εργαστήρια

• Εργαστήριο:HTML & CSS: Μιλώντας τη γλώσσα του διαδικτύου (για μαθητές Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου)

Από το Facebook και το YouTube έως τη Wikipedia και τo site του U Tech Lab, όλοι καθημερινά επισκεπτόμαστε διάφορες ιστοσελίδες. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ πώς δημιουργούνται αυτές οι ιστοσελίδες;

Στο εργαστήριο αυτό μαθητές και μαθήτριες Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν βασικές δεξιότητες προγραμματισμού(γλώσσες HTML, CSS) μέσα από πρακτικές ασκήσεις. Οι γλώσσες HTML και CSS είναι απαραίτητες και βασικές για τη δημιουργία ιστοσελίδων, δηλαδή αποτελούν τη “ραχοκοκαλιά” τους. Είναι εύκολες και δεν απαιτούν εξειδικευμένα προγράμματα, επομένως αποτελούν ιδανική εισαγωγή για κάποιον/α που τώρα πραγματοποιεί τα πρώτα βήματα στον κώδικα.

Στο τέλος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν δημιουργήσει τη δική τους ιστοσελίδα με θέμα τα ενδιαφέροντά τους (π.χ. κινηματογράφος, φωτογραφία, άθληση και μουσική), ενώ συγχρόνως θα έχουν εξασκήσει τη δημιουργική και αναλυτική τους σκέψη. Θα πραγματοποιηθούν τρία αυτοτελή εργαστήρια και οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επιλέξουν μία από τις ακόλουθες ημέρες διεξαγωγής :
13 Οκτωβρίου 2016, 4.00 μ.μ – 7.30 μ.μ.
14 Οκτωβρίου 2016, 4.00 μ.μ – 7.30 μ.μ.
15 Oκτωβρίου 2016, 10.00 π.μ. – 1.30 μ.μ.

• Εργαστήριο:Google CS First: Προγραμματισμός για παιδιά (για μαθητές Ε, ΣΤ Δημοτικού)

Μέσα από εύκολες και διασκεδαστικές ασκήσεις, μαθητές και μαθήτριες Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού θα εξοικειωθούν με βασικές γνώσεις προγραμματισμού δημιουργώντας τα δικά τους πρότζεκτ και διαδραστικά παιχνίδια.

Το Google CS First είναι καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο από τη Google, το οποίο προσφέρει σε παιδιά παγκοσμίως μια ευχάριστη εισαγωγή στον κόσμο της πληροφορικής και του προγραμματισμού. Βασίζονται στη γλώσσα Scratch του MIT και συνδυάζουν την εκμάθηση προγραμματισμού με την ανάπτυξη επιπλέον δεξιοτήτων (π.χ. μουσικές, σχεδιαστικές, αφηγηματικές ικανότητες).Θα πραγματοποιηθούν τρία αυτοτελή εργαστήρια και οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επιλέξουν μία από τις ακόλουθες ημέρες διεξαγωγής:
20 Οκτωβρίου 2016, 4.00 μ.μ – 7.30 μ.μ.
21 Οκτωβρίου 2016, 4.00 μ.μ – 7.30 μ.μ.
22 Οκτωβρίου 2016, 10.00 π.μ. – 1.30 μ.μ.

Εισηγήτριες: Οι Αναστασία Σιάπκα και Μαρία Δερμεντζή είναι ιδρύτριες του οργανισμού Code it Like a Girl, ο οποίος προσφέρει εργαστήρια προγραμματισμού σε κορίτσια και γυναίκες προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα εκπροσώπησής τους στον τεχνολογικό κλάδο. Για το έργο τους έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2016

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού θα διαρκέσει από τις 15 έως και τις 23 Οκτωβρίου 2016 και σκοπός της είναι να προωθηθεί η δημιουργικότητα μέσω του προγραμματισμού, κάνοντάς τον πιο προσιτό και δείχνοντας σε όλους πώς να κάνουν τις ιδέες τους πραγματικότητα μέσω του κώδικα.

Λίγα λόγια για TοUTechLab
Tο U Tech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για μαθητές 13 -17 ετών και το ευρύ νεανικό κοινό, αφιερωμένο στη σύγχρονη τεχνολογία. Είναι εξοπλισμένο με υπολογιστές τελευταίας γενιάς, iPad, κιτ ρομποτικής, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, 3D printer, στούντιο ήχου/εικόνας, greenscreen, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, διάφορα είδη λογισμικού κ.λπ., τα οποία στο προσεχές μέλλον θα αποτελούν την καθημερινότητα των σημερινών παιδιών.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να προσφέρει ερεθίσματα και να εμπνεύσει τους νέους να πειραματιστούν με τις σύγχρονες τεχνολογίες, να καλλιεργήσει την κριτική τους σκέψη, να ενθαρρύνει την ενεργή και ομαδική εργασία, να τους βοηθήσει να αποκτήσουν δεξιότητες στα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και να γίνουν δημιουργικότεροι.

Πηγή: skai.gr