Τρεις εξωπλανήτες που ίσως μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή ήλθαν στο φως

Τρεις πλανήτες που θυμίζουν τη Γη σε μέγεθος και θερμοκρασία και συνεπώς ίσως μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή ανακάλυψε διεθνής ομάδα επιστημόνων, αναζωογονώντας σκέψεις ότι η ανθρωπότητα θα μπορέσει κάποτε να αποικήσει και άλλες περιοχές του γαλαξία μας.

Οι τρεις εξωπλανήτες βρίσκονται σε απόσταση 39 έως 40 ετών φωτός από τη Γη, μέγεθος που δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τα δεδομένα της αστρονομίας.

Τα τρία ουράνια σώματα περιστρέφονται γύρω από ένα ψυχρό άστρο, που ονομάζεται TRAPPIST-1, και είναι λίγο μεγαλύτερο από τον πλανήτη Δία.

Παρά το μικρό μέγεθος του άστρου όμως, η τροχιά τουλάχιστον δύο εκ των τριών πλανητών τους φέρνει σε μικρή απόστασή από την ακτινοβολία του και δέχονται δύο έως τέσσερις φορές περισσότερη ακτινοβολία σε σχέση με τη Γη.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μεγάλες εκτάσεις των τριών πλανητών δεν θα είναι εύκολα κατοικήσιμες, όμως μερικές ζώνες τους ενδεχομένως θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ανθρώπους.

Προς το παρόν η μάζα και η σύνθεση των πλανητών παραμένουν άγνωστες, άρα δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα κατά πόσο όντως είναι σε θέση να φιλοξενήσουν μορφές ζωής.

Μελλοντικές παρατηρήσεις με μεγαλύτερα τηλεσκόπια αναμένεται να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, όπως αν υπάρχει ατμόσφαιρα και νερό στους εξωπλανήτες, πράγμα που θα αυξήσει την πιθανότητα να είναι κατοικήσιμοι.

Ήδη σχεδιάζεται, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα SPECULOOS, στο πλαίσιο του οποίου θα εγκατασταθούν στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή τέσσερα ρομποτικά τηλεσκόπια διαμέτρου ενός μέτρου το καθένα, τα οποία μέσα στην επόμενη πενταετία θα αναζητήσουν δυνητικά φιλόξενους για ζωή εξωπλανήτες γύρω από 500 αχνά και ψυχρά μικρά άστρα στη «γειτονιά» μας.
Πηγή: skai.gr