Υδροστρόβιλος – χοάνη: Από το νερόμυλο, ρεύμα για το σπίτι

Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από μικρά ποτάμια που μετατρέπονται σε υδροηλεκτρικά πάρκα, είναι κάτι που θα μας εκπλήξει στο μέλλον. Και ο εφευρέτης ενός συστήματος, ο Κωνσταντίνος Θεοχάρης, βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτού του φιλόδοξου έργου.
 
Η καινοτομία του «υδροστρόβιλου – χοάνη», που έχει αναγνωρίσει ως πατέντα ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, είναι ένα προϊόν που υπόσχεται την αξιοποίηση χαμηλών υδατοπτώσεων για την παραγωγή ρεύματος από τους 2.850 νερόμυλους, νεροτριβές και μικρά φράγματα που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. 

Μέσω αυτής της καινοτομίας, μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης και πολλά άλλα χαμηλά υδροδυναμικά που υπάρχουν στην Ελλάδα, λόγω του αλπικού τοπίου που διαθέτει. Πρόκειται για ένα σύστημα που λειτουργεί με ιδιαίτερα απλό τρόπο και  χαμηλό κόστος κατασκευής, καθώς δεν απαιτεί έργο κάποιου πολιτικού μηχανικού, ενώ υπόσχεται και οικονομική λύση για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αυτό το διάστημα, γίνεται έρευνα της ενεργειακής απόδοσης στο εργαστήριο υδροδυναμικών μηχανών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη βελτιστοποίηση της πιλοτικής εφαρμογής, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μια μικρή μονάδα επαγγελματικής εφαρμογής στην ορεινή Ναυπακτία που θα φτάσει τα 50 KW. 

Το σύστημα λειτουργεί μέσω ενός «υδροστρόβιλου–χοάνη»VLH, που θεωρείται ο πιο απλός και πρωτότυπος υδροστρόβιλος. Μετατρέπει την υδροδυναμική ενέργεια σε κινητική και περιστρέφεται χωρίς έλικα ή φτερωτή. Αρκεί η κίνηση (περιδίνηση) του νερού στα τοιχώματα του κάδου. 

Η καινοτομία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιηθεί, ωστόσο τα πειράματα που γίνονται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι δυνάμεις της φύσης, χωρίς να βλάψουν το περιβάλλον.   

Γι’ αυτό και ο εμπνευστής του συστήματος υπόσχεται αντιρρυπαντική τεχνολογία σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις για διαφορετικές ανάγκες: για την παραγωγή ρεύματος έως 10 KW για οικιακές εφαρμογές, έως 100 KW για επαγγελματικές εφαρμογές και έως 1 MW για εμπορικές εφαρμογές. Εφικτή θεωρείται και η πιθανή διασύνδεση με τη ΔΕΗ. 

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του προϊόντος είναι και η μεγάλη διάρκεια ζωής του μηχανισμού που ξεπερνά τα 50 χρόνια, καθώς και το γεγονός ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερη συντήρηση και μεγάλα επενδυτικά προγράμματα. 

Ανάμεσα στα οικολογικά πλεονεκτήματα του προϊόντος, βρίσκεται το γεγονός ότι διατηρεί οικολογική ισορροπία και δεν αλλάζει τη ροή του ποταμού, αφήνει ελάχιστο αποτύπωμα στη γεωργική γη, έχει αθόρυβη λειτουργία και ελάχιστη οπτική όχληση. Είναι φιλικό στην υδρόβια ζωή, ενώ είναι ασφαλές για τον άνθρωπο. 

Στόχος του εμπνευστή και δημιουργού του έργου είναι η δημιουργία επιχείρησης,που θα διαχειριστεί την πατέντα,καθώς και αντίστοιχης βιομηχανικής μονάδας παραγωγής του «υδροστρόβιλου – χοάνη».Γι’ αυτό και συμμετείχε στον 3ο Διαγωνισμό του «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», διεκδικώντας κάτι περισσότερο από την απλή συμμετοχή. 

Απ’ ότι φαίνεται, το μέλλον για την παραγωγή ρεύματος πλησιάζει με ταχύτητα και μπορεί να είναι ελληνικό. 


Πηγή: skai.gr