Στον ISS θα τερματίσει ο πρώτος διαστημικός μαραθωνοδρόμος

Ένας Βρετανός αστροναύτης θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα τρέξει ολόκληρο μαραθώνιο στο διάστημα. Στις 24 Απριλίου του 2016 ο Τιμ Πικ θα τρέξει από το διάστημα τα 42.195 μέτρα του μαραθωνίoυ, την ίδια ώρα που στην Γη θα διεξάγεται ο μαραθώνιος του Λονδίνου.

Ο Βρετανός κοσμοναύτης θα μεταβεί στον διεθνή διαστημικό σταθμό στις 15 Δεκεμβρίου, από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στη Ρωσία, και θα παραμείνει σε τροχιά για 173 ημέρες μέχρι τις 5 Ιουνίου του 2016.

Για το εγχείρημά του, ο Πικ θα δεθεί με ιμάντες στον διάδρομο λίγο πριν την εκκίνηση του λονδρέζικου μαραθωνίου, ώστε να τρέξει απρόσκοπτα την διαδρομή χωρίς να τινάζεται στον αέρα με κάθε του βήμα λόγω της έλλειψης βαρύτητας. «Δε νομίζω ότι θα κάνω τον καλύτερο χρόνο μου. Ίσως τερματίσω σε τρεισήμισι με τέσσερις ώρες. Οι συνθήκες μικροβαρύτητας δεν θα με διευκολύνουν όπως θα νόμιζε κανείς, και οι ιμάντες θα με καθυστερούν ακόμη περισσότερο», σχολίασε ο ίδιος.


Ο πρώτος Βρετανός στον ISS σκοπεύει να γίνει και ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε μαραθώνιο στο διάστημα

Ο Πικ είναι ο πρώτος Βρετανός κοσμοναύτης που επιλέγεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για να επανδρώσει κάποιο από τα πληρώματα που εναλάσσονται κάθε έξι μήνες στον διεθνή διαστημικό σταθμό, που με τη σειρά του «τρέχει» 400 χιλιόμετρα  πάνω από τη Γη, με ταχύτητα 27.000 χιλομέτρων ανά ώρα.
Πηγή: Πηγή: Telegraph - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας