ΗΠΑ: Tα drones αποκτούν μητρώο καταγραφής

Οι κάτοχοι των drones θα πρέπει από εδώ και πέρα να δηλώνουν τα αεροσκάφη τους όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση τη Δευτέρα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ανεπιθύμητων/ επικίνδυνων/ αδιάκριτων πτήσεων.

Δημιουργείται μια ειδική task force ομάδα, αποτελούμενη από στελέχη του ιδιωτικού τομέα και της κυβέρνησης, με σκοπό τη δημιουργία ενός πλαισίου προτάσεων για τη δημιουργία του πρώτου ομοσπονδιακού μητρώου καταγραφής drones, όπως δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών.

Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα έχουν κατατεθεί οι προτάσεις των μελών της task force ομάδας και η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει ότι το εν λόγω μητρώο να είναι έτοιμο πριν τα Χριστούγεννα. Αυτή η χρονική περίοδος αποτελεί ορόσημο καθώς ένα εκατομμύριο νέα drones αναμένεται να δοθούν ως δώρα σε μη εκπαιδευμένους χειριστές.

Η αμερικανική κυβέρνηση προβαίνει σε αυτή την ενέργεια στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση του φαινομένου των πτήσεων drones -χωρίς ειδική άδεια- κοντά σε αεροδρόμια και δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο. Η αρμόδια υπηρεσία (FAA) έχει αναφέρει πάνω από 650 περιστατικά μέσα στο έτος (ως τις 9 Αυγούστου), τη στιγμή που το 2014 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν «μόλις» 238.

Η βιομηχανία των drones αντιμετώπισε θετικά την πιθανότητα δημιουργίας ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει την απόδοση ευθυνών, ωστόσο έθεσε το ερώτημα εάν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα τέτοιο μητρώο μέσα σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια.
Πηγή: skai.gr