Χώκινγκ: Δεν θα μας καταστρέψουν τα «ρομπότ» αλλά οι ιδιοκτήτες τους

Το ανθρώπινο είδος δεν κινδυνεύει τόσο από υπερεξελιγμένα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, όσο από τους ιδιοκτήτες των μηχανικών μέσων παραγωγής, εκτίμησε ο βραβευμένος επιστήμονας Στήβεν Χώκινγκ?, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνεδρίας που είχε με το κοινό μέσω της πλατφόρμας Reddit, την Πέμπτη.

Ο θεωρητικός φυσικός προέβλεψε ότι η οικονομική ανισότητα θα ενταθεί στο μέλλον, καθώς πολλές από τις δουλειές στις οποίες απασχολούνται σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι θα καταργηθούν με την αυτοματοποίηση που φέρνει σταδιακά η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Όταν οι μηχανές θα φτάσουν να παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε, η κοινωνική διαστρωμάτωση θα εξαρτηθεί από τον τρόπο διανομής του παραγόμενου πλούτου. Στο καλύτερο σενάριο για το μέλλον, η διανομή αυτή γίνεται δίκαια και όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη απολαμβάνουν μία πλουσιοπάροχη ζωή μακριά από κάθε υποχρέωση για εργασία.

Στον αντίποδα, προβάλλει η πιθανότητα μιας δυστοπίας όπου το λόμπυ των «ιδιοκτητών των μηχανών» συνασπίζεται επιτυχώς κατά της απαραίτητης αναδιανομής, καταδικάζοντας τους πολλούς στην εξαθλίωση και τη φτώχεια. Οι έως τώρα εφαρμοζόμενες πρακτικές και τάσεις, προκρίνουν το δυσάρεστο σενάριο ως το πιο πιθανό, με την πρόοδο της τεχνολογίας να οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες, εκτίμησε ο θεωρητικός φυσικός.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας