«Πρωταθλήτρια» στα κακόβουλα emails η Γερμανία

Στη διάρκεια του 1ου τριμήνου ήταν στην 4η θέση, ενώ την 1η κατείχε η Μ. Βρετανία. Πλέον η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή και η Βρετανία στη 2η θέση, ενώ την τρίτη κατέχει η Βραζιλία. Στην 4η θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ και στην πέμπτη η Ρωσία, που ήταν στη 10η θέση το προηγούμενο τρίμηνο.

Ως «πηγές του spam» θεωρούνται οι ΗΠΑ (14,59%) και η Ρωσία (7,82%). Η Κίνα βρέθηκε στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας με 7,14% του παγκόσμιου spam, σε σύγκριση με το 3,23% του προηγούμενου τριμήνου. Ακολουθεί το Βιετνάμ (5,04% σε σύγκριση με 4,82% το 1ο τρίμηνο), η Γερμανία (4,13% σε σύγκριση με 4,39% το 1ο τρίμηνο) και η Ουκρανία (3,90% σε σύγκριση με 5,56% το 1ο τρίμηνο).

Συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, το spam ως ποσοστό επί του συνολικού όγκου των email έχει μειωθεί κατά 5,8% (από 59,2% σε 53,4%), αλλά το 2ο τρίμηνο του 2015 σημειώθηκε σημαντική αύξηση στη χρήση παγκόσμιων γεγονότων σε μηνύματα spam, τα οποία βασίζονταν σε πραγματικά γεγονότα. Βασικός «πρωταγωνιστής» επί της προκειμένης είναι η «νιγηριανή απάτη» (Nigerian scam), με μηνύματα που πραγματεύονταν τον σεισμό στο Νεπάλ, τις προεδρικές εκλογές στη Νιγηρία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης των κακόβουλων προγραμμάτων που απεστάλησαν με email. Είναι μια ψεύτικη σελίδα HTML, η οποία αποστέλλεται μέσω email και μοιάζει με μια σημαντική ειδοποίηση από μια μεγάλη εμπορική τράπεζα, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, έναν προγραμματιστή λογισμικού, κ.α. Ο χρήστης καλείται να εισάγει προσωπικά του δεδομένα, που καταλήγουν σε κυβερνοεγκληματίες.
Πηγή: skai.gr