Κλείσιμο

Ελληνική κρίση: Μπορεί η τεχνολογία να λύσει τα θέματα ρευστότητας;

Η ελληνική αγορά εξ’ αιτίας της τραπεζικής αργίας αλλά και των capital controls που έχουν επιβληθεί αντιμετωπίζει σημαντικότατα προβλήματα καθώς δεν μπορούν να γίνουν πληρωμές στο εξωτερικό και οι διατραπεζικές συναλλαγές με το εξωτερικό ακόμη κια μέσω πιστωτικών καρτών δεν μπορούν να ολοκληρωθούν.

Παρά τα πολλά και σημαντικά εμπόδια υπάρχουν σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, επιχειρηματίες σήμερα που μπορούν να δώσουν λύση στην ασφυξία μέσα από την καινοτομία και την τεχνολογία.
Λίγο μετά την επιβολή τραπεζικής αργίας μία ελληνική ομάδα δημιούργησε την εφαρμογή «Βρες ΑΤΜ» η οποία δείχνει στους χρήστες τα κοντινότερα σημεία ανάληψης χρημάτων, κατανεμημένα ανά τράπεζα, ενώ παράλληλα δίνει και πληροφορίες για το εάν τα ΑΤΜ δίνουν και χαρτονομίσματα των 20 ευρώ ή ακόμη και εάν είναι εκτός λειτουργίας. Εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε στο BBC πως η μεγαλύτερη δυσκολία του συγκεκριμένου εγχειρήματος, είχε να κάνει με τη γεωγραφική εισαγωγή όλων των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης της χώρας, ενώ τόνισε πως η ενημέρωση βασίζεται στην αλληλεπίδραση των ίδιων των χρηστών οι οποίοι εμπλουτίζουν το σύστημα με πληροφορίες.

Στο ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενείται και η εταιρεία ZeroFund η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στην πληρωμή λειτουργικών τους εξόδων, τα οποία λόγω της τραπεζικής αργίας είναι αδύνατο να διεκπεραιώσουν. Αναλυτικότερα εκπρόσωπος της εταιρείας δηλώνει στο BBC «στόχος μας είναι να βοηθήσουμε εταιρείες που δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν σήμερα συναλλαγές με το εξωτερικό ακόμη και για μικρά πόσα, όπως π.χ η ανανέωση ενός domain name, να αντεπεξέλθουν βρίσκοντας άλλες εταιρείες που συμβάλλουν».

Τέλος το ρεπορτάζ αναφέρεται στο δεύτερο ΑΤΜ bitcoin το οποίο εγκαταστάθηκε πριν από μερικές ημέρες σε εμπορικό κέντρο των Αθηνών, ενώ το πρώτο ΑΤΜ για bitcoins έχει τοποθετηθεί από βιβλιοπώλη στις Αχαρνές.
Πηγή: skai.gr