Το Philae επικοινώνησε με τη Γη μετά από 7 μήνες σιωπής στον κομήτη

Την πρώτη επικοινωνία με τη Γη μετά από επτά μήνες απόλυτης σιωπής έστειλε το διαστημικό όχημα Philae, που τον περασμένο Νοέμβριο έγινε το πρώτο ανθρώπινο σκάφος που προσεδαφίστηκε ελεγχόμενα στην επιφάνεια ενός κομήτη.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), η επικοινωνία έγινε το βράδυ του Σαββάτου και διήρκεσε 85 δευτερόλεπτα, με το ρομποτικό όχημα να στέλνει αναφορές για την κατάσταση των συστημάτων του. Μάλιστα, από τα 300 πακέτα δεδομένων που παρελήφθησαν αποκαλύφθηκε πως το Philae είναι «ξύπνιο» εδώ και λίγες ημέρες, καθώς τα πακέτα περιέχουν και «ιστορικά» στοιχεία.

Η επαφή έγινε μέσω του μητρικού σκάφους Rosetta – που συνεχίζει να ακολουθεί τον κομήτη. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν και νέα μηνύματα από το Philae.



Το Νοέμβριο του 2014, η προσεδάφιση του Philae στην παγωμένη επιφάνεια του 67P/Churyumov-Gerasimenko έθεσε ένα νέο ορόσημο στην εξερεύνηση και μελέτη του διαστήματος. Ωστόσο, το εγχείρημα αποδείχτηκε επεισοδιακό, με το Philae να αναπηδά δυο φορές στο έδαφος του κομήτη έως ότου να σταθεροποιηθεί στη βάση ενός γκρεμού, όπου δεχόταν ελάχιστη ηλιακή ακτινοβολία ώστε να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του.

Το Philae παρέμεινε σε λειτουργία για περίπου 60 ώρες, στέλνοντας στη Γη πολύτιμα στοιχεία για τη σύσταση του εδάφους του κομήτη. Όμως, χωρίς πρόσβαση σε ηλιακή ενέργεια, το ρομποτικό όχημα τέθηκε αυτόματα σε κατάσταση ύπνωσης στις 15 Νοεμβρίου.

Οι επιστήμονες της ESA ωστόσο δεν απελπίστηκαν, καθότι εκτιμούσαν πως όταν ο 67P θα αρχίσει να πλησιάζει τον Ήλιο τα κάτοπτρα του Philae θα δέχονταν αρκετή ακτινοβολία ώστε να ενεργοποιήσουν και πάλι το μικρό όχημα. Αυτό ακριβώς και έγινε.

Στόχος της αποστολής είναι να λυθούν διάφορα μυστικά των κομητών, όπως η σύστασή τους, με δεδομένο ότι μερικές από τις κυρίαρχες θεωρίες θέλουν τους κομήτες να είναι οι κομιστές της ζωής ή τουλάχιστον του νερού στη Γη,


Πηγή: skai.gr