e-bikes από την Ford

Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων αναζητούν νέους τρόπους για να βγάλουν χρήματα από τα λεγόμενα αναπτυσσόμενα έξυπνα συστήματα μεταφορών.

Το e-ποδήλατο της Ford έρχεται σε δύο εκδοχές - ένα για χρήση από τους περαστικούς και ένα που προορίζεται για εμπορική χρήση και ταχυμεταφορές.

Και τα δύο συνδέονται με ένα smartphone app που παρέχει πλοήγηση βήμα-βήμα .

Το πείραμα με τα e-ποδήλατα είναι μέρος του έξυπνου σχεδίου κινητικότητας της Ford, η οποία είναι πρόθυμη να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο τα ποδήλατα θα ενσωματωθούν με τα αυτοκίνητα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

"Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να γυρίσετε μια πόλη, αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι ένας τρόπος για να συνδέσετε όλες αυτές τις επιλογές μεταφοράς μαζί," είπε ο Ken Washington, ο αντιπρόεδρος Έρευνας και προηγμένης τεχνολογίας της Ford.

"Το να είναι σε θέση τα e-ποδήλατα να κινούνται ελεύθερα ανάμεσα σε αυτοκίνητα, λεωφορεία, τρένα και παράλληλα να αντιδρούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της κυκλοφορίας μπορεί να βοηθήσει τόσο τους απλούς ποδηλάτες όσο και τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την παράδοση αγαθών ή αυτούς που παρέχουν υπηρεσίες και υγειονομική περίθαλψη". 

Τα προβλήματα κυκλοφορίας έχει αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στις πόλεις. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συμφόρηση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κοστίζει περίπου 100 δις ευρώ ετησίως.

Μια μελέτη από το γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου για την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι κάθε λεπτό το οποίο προστίθεται στην κάθε μετακίνηση επηρεάζει το άγχος, την ευτυχία και τη γενική ευημερία των μετακινουμένων.

Τα e-bikes της Ford είναι εξοπλισμένα με κινητήρα 200-watt και με 9ωρη amp μπαταρία που παρέχει ηλεκτρική βοήθεια καθώς και πεντάλ ταχυτήτων έως 25 χλμ/ώρα (15 μίλια/ώρα). Και τα δύο ποδήλατα μπορούν να διπλώνονται για να εξοικονομούν χώρο και να μετακινούνται εύκολα.

Οι αισθητήρες είναι στραμμένοι προς τα πίσω για να προσφέρουν στους αναβάτες ένα σύστημα που έγκαιρα προειδοποιεί όταν ένα όχημα προσπερνάει, με ταυτόχρονη δόνηση των δύο χειρολαβών. Επίσης, στο τιμόνι του ποδηλάτου ανάβουν αισθητήρες συναγερμού και ειδοποιούν τους αυτοκινητιστές για την παρουσία του e-bike.

Μια εφαρμογή, που προς το παρόν είναι διαθέσιμη μόνο για το iPhone 6, παρέχει βήμα-προς-βήμα πλοήγηση - σχεδιάζει μια ολόκληρη διαδρομή για αεροσκάφη, από την οδήγηση στο σταθμό του τρένου στο ένα τρένο και ολοκληρώνει ένα ταξίδι μέσω ενός e-bike. Προσφέρει επίσης, πληροφορίες για τα δρομολόγια - οπότε αν μια υπηρεσία σε ένα τρένο ακυρωθεί μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική μέθοδο μεταφοράς.

Προβλέπει επίσης την πλοήγηση για τους αναβάτες, μέσω Bluetooth ακουστικών που χρησιμοποιούν απτική τεχνολογία για να ενημερώνουν τον αναβάτη αν πρέπει να στρίψει αριστερά ή δεξιά.

Ο David Bailey, καθηγητής της βιομηχανικής στρατηγικής στο Aston Business School πιστεύει ότι τα e-ποδήλατα πρόκειται να γίνουν πολύ δημοφιλή στις πόλεις, καθώς εκτός των άλλων προστατεύουν και το περιβάλλον.
Πηγή: skai.gr