Θύμα κυβερνοεπίθεσης η Lenovo

Το λογισμικό υποστήριξης διαφήμισης Superfish – το οποίο προσέφερε συμβουλές αγορών – εγκαταστάθηκε σε μερικούς υπολογιστές της Lenovo. Στόχος του ήταν να βοηθήσει τους χρήστες του διαδικτύου να βρουν τα φθηνότερα προϊόντα αναλύοντας εικόνες του διαδικτύου.

H Lenovo ανέφερε, ότι η κυβερνοεπίθεση είχε ως συνέπεια πολλοί επισκέπτες της ιστοσελίδας της να ανακατευθυνθούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Μια ομάδα hacker με το όνομα Lizard Squad, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Τετάρτης, μέσω Twitter. Παλαιότερα η ίδια ομάδα είχε θεωρηθεί υπεύθυνη και για άλλες κυβερνοεπιθέσεις, μεταξύ αυτών στην Sony και την ιστοσελίδα της Google στο Βιετνάμ.

Ένας ειδικός σε θέματα ασφαλείας διαδικτύου ανέφερε ότι οι hacker απέσπασαν τα στοιχεία του server, που μετατρέπουν την διεύθυνση της ιστοσελίδας σε διεύθυνση IP.

Ο blogger για θέματα ασφάλειας διαδικτύου, Brian Krebs, ανέφερε ότι το πέτυχαν αυτό, αφού κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στην εταιρεία Webnic, που έχει κατοχυρώσει την ιστοσελίδα της Lenovo. Οι hacker εκμεταλλεύτηκαν την ελλιπή ασφάλεια στην Webnic, για να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο της και να αλλάξουν τα αρχεία DNS, ώστε να μεταφέρουν τους επισκέπτες της ιστοσελίδας της Lenovo σε άλλες ιστοσελίδες.

Η Lenovo εμφανίστηκε καθησυχαστική, αναφέροντας πως έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και ήδη έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία της ιστοσελίδας.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να διερευνηθούν και άλλες συνέπειες της κυβερνοεπίθεσης, όπως η ασφάλεια του δικτύου, ώστε να προστατευθούν οι πληροφορίες των χρηστών. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Lenovo προσέφερε στους πελάτες της την δυνατότητα να απεγκαταστήσουν το προεγκαταστημένο λογισμικό, για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, μετά από παράπονα πελατών, η Lenovo απεγκατέστησε το λογισμικό οριστικά.
Πηγή: skai.gr - Σπύρος Μάλλιος